標題: [官方活動] [星期日] 2010年 寵物小精靈世界賽 香港區 地區選拔賽! [打印本頁]

作者: pikapika    時間: 2010-5-11 15:15     標題: [星期日] 2010年 寵物小精靈世界賽 香港區 地區選拔賽!

想成為香港代表 出戰世界的你!機會來了!!

世界賽香港區地區選拔賽的舉辦時間已經決定好了!

Pokemon Card Game 世界賽將會於2010年8月14至15日在美國夏威夷舉行。

屆時世界各地的地區選拔賽的優勝者,將會聚首一堂一較高下,爭奪2010年世界賽的冠軍寶座。

而 Pokemon USA, Inc. 所贊助的獎學金將會高達美金 7,500.00 元!

本年度香港亦趕及舉辦香港區選拔賽,選出代表為我們香港地區爭光!!

無論是新手老手,都請一齊參與這個千載難逢的比試!

官網及網上報名詳情:http://www.jfltrading.com.hk/Pokemon2010HKChamp.php
2009年世界賽: http://www.jfltrading.com.hk/WC2009HK.php

=============================================================================

日期:  2010 年 6 月 13 日 (星期日)
時間:  上午10時至下午6時
地點:  荃華街3號悅來酒店悅來坊商場地庫 B119A 舖 Toys Club

收費:  免費
活動內容: 常規比賽、美規
比賽賽制: 初賽 瑞士制、四強淘汰
卡組限制: 最少需要有54張英文卡,可使用系列為: dp ~ HS Unleashed (*使用英文以外的遊戲卡作賽時,請準備一份該卡的翻譯文件)

年齡組別:
初級組:生於1999年或以後
中級組:生於1995, 1996, 1997 或 1998年
高級組:生於1994 或以前

獎品:
- 冠軍:
2010年世界賽的出線資格及來回機票住宿!(初級組將會獲得額外一個監護人名額的來回機票及住宿)
2010年世界賽 冠軍獎座一個
HS Unleashed 擴張包36包

- 亞軍:
2010年世界賽 亞軍獎座一個
2010年世界賽的出線資格
HS Unleashed 擴張包18包

- 季軍:
2010年世界賽 季軍獎座一個
HS Unleashed 擴張包9包

- 殿軍:
2010年世界賽 殿軍獎座一個
HS Unleashed 擴張包9包

備註:  如比賽當天早上8點後發出/準備發出紅/黑色暴雨、八號風球或以上台風時,比賽將會延期,詳情請留意本網站/HKPMA facebook群組/官方網站的最新公佈。

====================================================================
[暫]比賽詳情:

上午10時  參賽者進場
上午11時  報名截止時間

比賽開始時間 (比賽限時/回合:30分鐘 1回1勝制)

第一場初賽:12:00 p.m. ~12:30 p.m.
第二場初賽:12:40 p.m. ~01:10 p.m.
第三場初賽:01:20 p.m. ~01:50 p.m.
第四場初賽:01:55 p.m. ~02:25 p.m.
第五場初賽:02:30 p.m. ~03:00 p.m.
產生四強
備註: 初賽場數因應參加人數多少而有所不同。

中場休息:03:00 p.m. ~03:30 p.m.

决賽 : 4強淘汰 (比賽限時/回合:50分鐘 3回2 勝制)

準決賽:03:30 p.m. ~04:15 p.m.
決賽 :04:30 p.m. ~05:15 p.m.
產生冠、亞、季、殿軍

頒獎時間:05:15 p.m. ~05:45 p.m.
比賽结束

====================================================================

請於比賽前,先於家中填寫卡組表,以節省當天報名時間。
官方賽事,比賽進程恕不延誤!

引用:
可用卡套種類︰
1. 純色的

2. 官方推出的 (包括日本官方及美國官方)

3. 透明/白底卡套,只限全副卡組都是日文卡或英文卡時使用

*註︰使用此種卡套時切勿在一個卡套內放入兩張卡或以上,一經被發現當作弊論,即時取消參賽資格

不可使用的卡套種類︰
1. 圖案底(美國POP官方卡套除外)

2. 閃底
引用:
來自官方(世界賽)的 RULES :

歡迎
歡迎你來到2009年寵物小精靈世界賽參賽者會面大會。你們能到達這裡都証明了閣下的實力。所以,這文件將會幫助你解決一些你將會遇到的問題,亦會為非英語為母語的玩家提供導引。

你已經被安排坐在一個順序的位置,令我們更方便收集牌庫登記表(Deck List)。請確認你填在牌庫登記表(Deck List)的資料是正確、合法並合理的。職員會在參賽者會面時收集閣下的牌庫登記表(Deck List)。

此國際聚會的挑戰
。        你將會在這星期內聽到很多不同的語言。而在你比賽時若有任何問題,我們將為閣下提供翻譯員。若你在比賽時發現有任何不明白對手在做什麼時,你可以向裁判要求翻譯員。
。        你的責任是確保你的對手明白你在做什麼。請告訴你的對手每一個你的動作;請不要假設對方會明白你每個動作的意義。如果你不明白你對手的動作,請要求對手解釋有關動作。若你依然不明白,請向裁判示意。
。        請使用寵物小精靈世界的國際共識:
  。        請跟從「麻痺」、「燒傷」、「混亂」的規則。
  。        請使用「燒傷指示物」及「中毒指示物」。
  。        你的牌庫(Deck)及棄牌區(Discard Pile)必須在同一邊,而你的獎賞卡(Prizes)及迷失區域(Lost Zone)必須在另一邊。而迷失區域(Lost Zone)需在獎賞卡(Prizes)的上方。
  。        請確認你的戰鬥精靈(Active Pokemon)身上的所有卡都能被對方看見。
。        若你在比賽時有任何疑問,請立即停止你的比賽,並立即呼叫裁判。裁判不會為你追究3回合或以前的問題。

其他提醒
。        Power Spray:當你決定要使用精靈能力(Poke-POWER)時,請清楚地指出你將使用的能力,並等待數秒去確認對方是否會使用 Power Spray。如果你使用Power Spray時,你必須確認你將會取消對方的精靈能力,若你不確認是否使用時,你可以請你的對手等一等。若在4秒後都沒有回應,將會被視為不使用 Power Spray,對手可以繼續使用該精靈能力。
。        骰子:若你以骰子取代擲幣,單數為「反面」,雙數為「正面」。
。        Time Walk:你可以為獎賞卡重新排序,但你在排序後必須還原到原本的樣子。
。        忘記了某些步驟:若你忘記了某些步驟,比如在回合結束後忘記了睡眠狀態的擲幣或領取獎賞卡,這此錯誤必須盡早解決,請呼叫裁判協助。
。        忘記放置獎賞卡:若你忘記了放置獎賞卡,請立即呼叫裁判。
。        在場上的卡:所有被使用的卡,都必須放到場上,當你使用卡時,請把卡完全放離開你的手。當卡被你使用後,將會由對手選擇是否讓你退回手牌。請確認你有需要使用該卡後才進行動作。
。        遊戲的拖延:當裁判認為遊戲的進度太慢時,裁判可能會作出罰則及給予時間延長。
。        剪刀/石頭/布:會使用「1-2-3-出拳」的方式。你可以使用卡上所提供的字眼,但如果你這樣做,請選擇你所使用的字眼。你並不可以隨便地選擇一個字眼。
。        LV.X精靈:當你的LV.X精靈是你的戰鬥精靈時,請把該精靈的LV.X卡放在LEVEL-UP前精靈的旁邊。當該LV.X精靈在後備席時,請把它們疊回正確的位置。

=========================================
另外提醒:

準備開turn時前,雙方放置前場basic,對方冇BASIC,你DRAW了一張卡後,
你是不可以更換前場精靈的!
引用:
有關遊戲卡的修正:

Three cards have been added to the list of errata for the Pokémon Trading Card Game.

Please note the three cards are receiving errata to address text changes. The text below reflects what the card should say, not what was originally printed. Additionally, we have added notes to help understand what has changed on the cards. You can see a complete list of TCG Errata on the rules and resources page.

Lucky Egg (Platinum—Arceus, 88/89)
When the Pokémon this card is attached to is Knocked Out by damage from an opponent’s attack and put into your discard pile, draw cards until you have 7 cards in your hand.

If the Pokémon does not go to the discard pile (for example, if it goes to the Lost Zone, etc.), you do not get to draw the cards.

Onix (HS—Unleashed, 56/95)
(Poké-Body) Energy Healer
When you attach an Energy card from your hand to Onix, remove a damage counter from Onix.

This Poké-Body only works when you attach an Energy card to Onix.

PlusPower (HS—Unleashed, 80/95)
If the Pokémon PlusPower is attached to attacks, the attack does 10 more damage to the Active Pokémon (before applying Weakness and Resistance).

This is to match past versions of the card.  Also, if the Pokémon uses an attack that would damage itself, PlusPower would also affect that damage.

作者: Empoleon    時間: 2010-5-11 17:09

又黎...
仲要寫埋翻譯...(仲記得上年我報名果陣有人好努力咁查nds寫翻譯)
作者: Tomy    時間: 2010-5-11 17:50

我同WING考試=.=
唔該可唔可以早少少(6/6)
作者: william4440    時間: 2010-5-11 17:53     標題: 回復 3# Tomy 的帖子

你憑咩認為官方比賽會就你??
(又是神圖出動的時候嗎 )
作者: Tomy    時間: 2010-5-11 18:01     標題: 回復 4# william4440 的帖子

wing寫的
作者: 暴走乂志哥    時間: 2010-5-11 18:23

呀..
最後一年senior..
作者: m4a1sp    時間: 2010-5-11 18:56     標題: 回復 3# Tomy 的帖子

我說...6/6 個星期都有其他人要考試呢
作者: 古月    時間: 2010-5-11 19:09

引用:
原帖由 m4a1sp 於 2010-5-11 18:56 發表
我說...6/6 個星期都有其他人要考試呢
那叫考試改期吧!(沒誤
作者: pmcvblwk~傑    時間: 2010-5-11 19:23

引用:
原帖由 william4440 於 2010-5-11 17:53 發表
你憑咩認為官方比賽會就你??
(又是神圖出動的時候嗎 )
you mean this one right ? XD

作者: blue_ellison    時間: 2010-5-11 21:04

考CE同AL o既回報
作者: Fireze    時間: 2010-5-12 02:32

引用:
原帖由 Empoleon 於 2010-5-11 05:09 PM 發表
又黎...
仲要寫埋翻譯...(仲記得上年我報名果陣有人好努力咁查nds寫翻譯)
唔駛寫翻譯呀
全英文卡參賽..又何來翻譯?
作者: pikapika    時間: 2010-5-12 03:10

引用:
原帖由 Fireze 於 2010-5-12 02:32 發表

唔駛寫翻譯呀
15.9. Japanese Cards

Players are permitted to use Japanese cards at Premier Events for the 2009–2010 tournament
season. All rules regarding the use of foreign‐language cards, as outlined in Section 15.8., must
be adhered to. Players will not be permitted to use Japanese cards for Premier Events starting
with the 2010–2011 tournament season.
If a player has a single copy of a Japanese card in his or her deck and a local‐language reference
card, that player should be encouraged, but not required, to replace the Japanese card with the
local‐language reference card.
Players from Japan are exempt from these restrictions for the Pokémon TCG World
Championships and the Last Chance Qualifier.

=================================================
今年係最後一年可以用... SAD
作者: blue_ellison    時間: 2010-5-12 07:43

早知我唔使一百蚊收隻快ban o既黃魚X
作者: 阿鄭    時間: 2010-5-12 09:59

引用:
原帖由 Empoleon 於 2010-5-11 17:09 發表
又黎...
我寧願年年都有
引用:
原帖由 blue_ellison 於 2010-5-12 07:43 發表
早知我唔使一百蚊收隻快ban o既黃魚X
一早講左只係LCQ同世賽hk人士一定要用全美版
其他官方比賽今年度可以10%的非美版卡

作者: blue_ellison    時間: 2010-5-12 10:13

咩係LCQ??
另外唔知點解呢輪d pop失左蹤

作者: pmcvblwk~傑    時間: 2010-5-12 13:31

引用:
原帖由 blue_ellison 於 2010-5-12 10:13 發表
咩係LCQ??
另外唔知點解呢輪d pop失左蹤
1. Last Chance Qualifier
2. I wanna know too
作者: 破滅‧願望    時間: 2010-5-12 22:42

好野
由2月為世賽準備到而家點知一句考緊試唔尼得
作者: blue_ellison    時間: 2010-5-12 23:37

我幫我fd砌左副standard火暴獸deck
唔知可唔可以好似套漫畫咁主角威能呢?
作者: timothy    時間: 2010-5-12 23:41

引用:
原帖由 破滅‧願望 於 2010-5-12 22:42 發表
好野
由2月為世賽準備到而家點知一句考緊試唔尼得
其實我個人睇唔到考試同玩卡有啲抵觸架
玩一日就會搞到你肥佬?

真係要認真地睇下有乜deck可以用...
作者: blue_ellison    時間: 2010-5-12 23:50

引用:
原帖由 timothy 於 2010-5-12 23:41 發表

玩一日就會搞到你肥佬?

我上年世賽黎唔到o既原因可能就係佢黎唔到o既原因
作者: william4440    時間: 2010-5-13 00:54     標題: 回復 18# blue_ellison 的帖子

相信應該唔少水deck (鱷龜)
作者: blue_ellison    時間: 2010-5-13 08:04

引用:
原帖由 william4440 於 2010-5-13 00:54 發表
你懂得什麼是主角威能嗎(狂指)
話說我另一個fd組叉蝠耶(之前我post的deck)
那麼...........
作者: pmcvblwk~傑    時間: 2010-5-13 10:25

引用:
原帖由 blue_ellison 於 2010-5-13 08:04 發表

你懂得什麼是主角威能嗎(狂指)
話說我另一個fd組叉蝠耶(之前我post的deck)
那麼...........
你d朋友睇漫畫睇上腦了
作者: pikapika    時間: 2010-5-13 10:36

今年冠軍有錢...不不... 有獎學金才對w (有分別嗎?)
作者: nagi    時間: 2010-5-13 15:00

引用:
原帖由 pikapika 於 2010-5-11 15:15 發表
卡組限制: 最少需要有54張英文卡,可使用系列為: dp ~ HS Unleashed (*使用英文以外的遊戲卡作賽時,請準備一份該卡的翻譯文件)
引用:
原帖由 Fireze 於 2010-5-12 02:32 發表

唔駛寫翻譯呀
即係點?
作者: 阿鄭    時間: 2010-5-13 17:03

引用:
原帖由 timothy 於 2010-5-12 23:41 發表

http://www.hkpokemona.org/forum2 ... &extra=page%3D8

上年的post都仲有用
有乜deck type由一個上年無名人士提供左好多

p.s. 今年冇人出post討論世界會遇見到的deck嘛
可能個無名人士會講下野呢w
作者: 破滅‧願望    時間: 2010-5-13 17:11

引用:

玩一日就會搞到你肥佬?

我唔覺
我屋企人覺
引用:
原帖由 william4440 於 2010-5-13 00:54 發表
發現鱷龜有d慢
要4-5turn先起好壇

作者: blue_ellison    時間: 2010-5-13 18:15

引用:
原帖由 pmcvblwk~傑 於 2010-5-13 10:25 發表

你d朋友睇漫畫睇上腦了
佢地冇睇過套漫畫(講真)
所以先好笑
作者: knight13    時間: 2010-5-13 22:25

考試唔好留級有獎學金都冇用
作者: Fireze    時間: 2010-5-13 23:24

引用:
原帖由 knight13 於 2010-5-13 10:25 PM 發表
考試唔好留級有獎學金都冇用
D獎學金咪就係for你地retake用 (逃)
作者: Raven    時間: 2010-5-14 00:42

引用:
原帖由 pikapika 於 2010-5-13 10:36 發表
今年冠軍有錢...不不... 有獎學金才對w (有分別嗎?)
在美國,

賞金要交稅

獎學金是免稅的 www
作者: pikapika    時間: 2010-5-14 02:41

接受網上報名中: http://www.jfltrading.com.hk/Pokemon2010HKChamp.php

大家快d去登記啦!~
作者: Empoleon    時間: 2010-5-14 13:17

今年應該系tomy/wing@謙贏
作者: Fireze    時間: 2010-5-14 17:42

引用:
原帖由 Empoleon 於 2010-5-14 01:17 PM 發表
今年應該系tomy/wing@謙贏
比多少少心機針下主流deck..我又唔覺佢2個會穩羸
作者: Tomy    時間: 2010-5-14 17:45     標題: 回復 34# Fireze 的帖子

落4 4 4霸王花or落鬼盆x4
作者: celluloid    時間: 2010-5-14 18:38

引用:
原帖由 Tomy 於 2010-5-14 17:45 發表
落4 4 4霸王花or落鬼盆x4
英文咁快出咗霸王花咁神奇?
作者: blue_ellison    時間: 2010-5-14 20:05

引用:
原帖由 celluloid 於 2010-5-14 18:38 發表

英文咁快出咗霸王花咁神奇?
佢講緊DP o個隻(me esc
作者: wing@謙    時間: 2010-5-14 21:45

引用:
原帖由 Fireze 於 14/5/2010 17:42 發表

比多少少心機針下主流deck..我又唔覺佢2個會穩羸
+1,公式DECK的話好難講
當然,有D人用基DECK打,我都可能輸爛手
我同TOMY穩羸,冇可能
我每星2+星4同佢玩,我已絕望
佢穩羸就差唔多,幾乎埸埸6:0抄我

作者: Raven    時間: 2010-5-14 22:00     標題: 回復 32# pikapika 的帖子

其實網上提前報名有無特別?
作者: tamhehe613    時間: 2010-5-15 13:51

比賽果日生日....有無優待
作者: 阿鄭    時間: 2010-5-15 14:51

引用:
原帖由 tamhehe613 於 2010-5-15 13:51 發表
可以優先對上年冠軍(老吹)
作者: Arcueid    時間: 2010-5-15 21:48

引用:
原帖由 tamhehe613 於 2010-5-15 13:51 發表
生日?
全場讓你單腳囉
作者: Fireze    時間: 2010-5-15 22:21

引用:
原帖由 tamhehe613 於 2010-5-15 01:51 PM 發表
你獲得了一個Judge「絕對認真」check你副deck的機會
這個優待如何?

作者: celluloid    時間: 2010-5-16 01:42

引用:
你想要caution定warning?私人送三四五六七個俾你冇問題㗎
作者: Empoleon    時間: 2010-5-16 16:55

引用:
原帖由 wing@謙 於 2010-5-14 21:45 發表

+1,公式DECK的話好難講
當然,有D人用基DECK打,我都可能輸爛手
我同TOMY穩羸,冇可能
我每星2+星4同佢玩,我已絕望
佢穩羸就差唔多,幾乎埸埸6:0抄我 ...
Tomy!!
準備執野去夏威夷喇喂(這也太早了吧
作者: 暴走乂志哥    時間: 2010-5-16 22:18

中途可以換deck嗎?
作者: Raven    時間: 2010-5-16 22:20     標題: 回復 46# 暴走乂志哥 的帖子

不可以的
作者: 阿鄭    時間: 2010-5-17 13:29

引用:
原帖由 Empoleon 於 2010-5-16 16:55 發表

Tomy!!
準備執野去夏威夷喇喂(這也太早了吧
我突然之間好想po pxkx的msn個人訊息(逃)
作者: nagi    時間: 2010-5-17 22:33

引用:
原帖由 阿鄭 於 2010-5-17 13:29 發表

我突然之間好想po pxkx的msn個人訊息(逃)
你講一講我即刻去睇
笑左XD
作者: Tomy    時間: 2010-5-17 23:34

為甚麼亞軍得8包而 季軍和殿軍有9包?
作者: blue_ellison    時間: 2010-5-17 23:49

引用:
原帖由 Tomy 於 2010-5-17 23:34 發表
剛好拿季軍和殿軍比亞軍難(誤)
作者: nagi    時間: 2010-5-18 02:42

引用:
原帖由 Tomy 於 2010-5-17 23:34 發表
點解我睇到18包
作者: Gobbledydook    時間: 2010-5-20 15:57

i forgot my POP ID

where can I check it?
作者: m4a1sp    時間: 2010-5-20 16:41

上官網login
右上角view profile -> My OP
作者: Gobbledydook    時間: 2010-5-24 12:05

no
it says 'sign up' and needs my Player ID which I forgot
i played last summer.....anyone help? or do I get a new ID on worlds?
作者: Raven    時間: 2010-5-24 15:14

引用:
原帖由 Gobbledydook 於 2010-5-24 12:05 發表
no
it says 'sign up' and needs my Player ID which I forgot
i played last summer.....anyone help? or do I get a new ID on worlds?
Try

http://www.pokemon.com/us/account/login

Click "Forgot your user name?"
作者: Gobbledydook    時間: 2010-5-25 11:08

no no I know my username
but the OP profile does not show my POP ID
作者: celluloid    時間: 2010-5-25 16:07

引用:
原帖由 Gobbledydook 於 2010-5-25 11:08 發表
no no I know my username
but the OP profile does not show my POP ID
你是曾經在參加POP比賽時即場開證的嗎?是的話請找出你那張證就可以了
作者: Gobbledydook    時間: 2010-5-26 08:50

引用:
原帖由 celluloid 於 2010-5-25 16:07 發表

你是曾經在參加POP比賽時即場開證的嗎?是的話請找出你那張證就可以了
no
I registered online
so I do not have the 證
作者: Empoleon    時間: 2010-5-26 11:54

依家先留意到地點
[有講冇做的不負責任mode]我想好似上年咁系城大book2間房呀(!?
唔要悅來 [/有講冇做的不負責任mode]
作者: Fireze    時間: 2010-5-26 14:42

引用:
原帖由 Empoleon 於 2010-5-26 11:54 AM 發表
依家先留意到地點
[有講冇做的不負責任mode]我想好似上年咁系城大book2間房呀(!?
唔要悅來 [/有講冇做的不負責任mode]
廿六課集體回憶: 「不能也非不為也」
作者: celluloid    時間: 2010-5-26 14:59

引用:
原帖由 Gobbledydook 於 2010-5-26 08:50 發表

no
I registered online
so I do not have the 證
你是不是在官網改成現在的樣子才reg?
作者: Gobbledydook    時間: 2010-5-26 19:16

引用:
原帖由 celluloid 於 2010-5-26 14:59 發表

你是不是在官網改成現在的樣子才reg?
before it changed....
作者: tamama    時間: 2010-5-31 19:07

如果用日版咭要怎麼樣翻譯?
作者: pmcvblwk~傑    時間: 2010-6-1 00:32

引用:
原帖由 tamama 於 2010-5-31 19:07 發表
如果用日版咭要怎麼樣翻譯?
去這裏: http://www.pokemon.com/us/trading-cards/database/
把card text copy and paste以後print出來
作者: william4440    時間: 2010-6-1 01:44

上pokebeach搵返英文張圖print一次lo

如果唔係隻SW水君, 應該可以全英文 = ="
作者: celluloid    時間: 2010-6-1 02:21

引用:
原帖由 william4440 於 2010-6-1 01:44 發表
上pokebeach搵返英文張圖print一次lo

如果唔係隻SW水君, 應該可以全英文 = ="
print圖恕不接受。
作者: tamama    時間: 2010-6-1 20:35

是否寫一次日文後面加英文??
作者: au.ka.chun    時間: 2010-6-2 15:30

可唔可以係6月13日世賽當日先申請pop id?
係咪當日即報名都可以 唔洗一定網上

想去見識一下0.0
作者: celluloid    時間: 2010-6-2 16:57

引用:
原帖由 au.ka.chun 於 2010-6-2 15:30 發表
可唔可以係6月13日世賽當日先申請pop id?
係咪當日即報名都可以 唔洗一定網上

想去見識一下0.0
http://hkpokemona.org/forum2/vie ... amp;page=2#pid59316
+
http://hkpokemona.org/forum2/vie ... 1&page=1#pid241
引用:
現在,要取得pop id
必須親自參加Tournaments 或 league時
向工作人員提出申請
作者: tamama    時間: 2010-6-2 20:57

用日版咭參加比賽有無例子?(指翻譯)
又唔俾人用圖......
作者: m4a1sp    時間: 2010-6-2 20:58     標題: 回復 71# tamama 的帖子

引用:
原帖由 pmcvblwk~傑 於 2010-6-1 00:32 發表

去這裏: http://www.pokemon.com/us/trading-cards/database/
把card text copy and paste以後print出來
不就是文字翻譯..
作者: tamama    時間: 2010-6-6 12:03

用手寫可以嗎?
部printer壞左.......
作者: Fireze    時間: 2010-6-6 13:00

引用:
原帖由 tamama 於 2010-6-6 12:03 PM 發表
用手寫可以嗎?
部printer壞左.......
你可以搵一張英文卡做reference
連nds、相機影相既都唔接受,手寫的你覺得會接受嗎?

作者: tamama    時間: 2010-6-6 13:15

那麼是否影印左張英文咭便行嗎?
作者: celluloid    時間: 2010-6-6 13:46

引用:
原帖由 tamama 於 2010-6-6 13:15 發表
那麼是否影印左張英文咭便行嗎?
引用:
原帖由 celluloid 於 2010-6-1 02:21 發表

print圖恕不接受。

作者: pikapika    時間: 2010-6-6 19:24

DECK LIST 更新

http://bitcast-g.bitgravity.com/ ... /Nat10_Decklist.pdf
作者: 暴走乂志哥    時間: 2010-6-7 18:24

可以在當日即場填卡list嗎?
作者: blue_ellison    時間: 2010-6-7 20:18

引用:
原帖由 暴走乂志哥 於 2010-6-7 18:24 發表
可以在當日即場填卡list嗎?
引用:
原帖由 pikapika 於 2010-5-11 15:15 發表
請於比賽前,先於家中填寫卡組表,以節省當天報名時間。
官方賽事,比賽進程恕不延誤!
如果你填得快咪可以囉wwww
作者: celluloid    時間: 2010-6-7 20:21

填得唔夠快到截時都交唔到嘅話我絕對唔會收 (茶)
作者: tamama    時間: 2010-6-7 20:32

完全唔明怎樣用日文咭比賽?(個個人說法都不一樣)
是否寫完一次日文之後填文文便行!?
作者: celluloid    時間: 2010-6-7 21:00

引用:
原帖由 tamama 於 2010-6-7 20:32 發表
完全唔明怎樣用日文咭比賽?(個個人說法都不一樣)
是否寫完一次日文之後填文文便行!?
引用:
原帖由 pmcvblwk~傑 於 2010-6-1 00:32 發表

card text copy and paste以後print出來

作者: kalok02134    時間: 2010-6-8 21:49

請問有色咭套外再多套一個透明咭套可以嗎???
作者: celluloid    時間: 2010-6-8 21:56

引用:
原帖由 kalok02134 於 2010-6-8 21:49 發表
請問有色咭套外再多套一個透明咭套可以嗎???
不可以
作者: blue_ellison    時間: 2010-6-9 11:29

例如我要印LA藍魚
係唔係就咁將以下o既野印出黎就ok?(唔知有冇copy漏,weakness/resistance/retreat cost o個堆應該唔使copy?)
引用:
AzelfLV. 55
HP 70  
Basic Pokémon

Poke-power
Time Walk
Once during your turn, when you put Azelf from your hand onto your Bench, you may look at all of your face-down Prize cards. If you do, you may choose 1 Pokémon you find there, show it to your opponent, and put it into your hand. Then, choose 1 card in your hand and put it as a Prize card face down.

Lock Up
The Defending Pokémon can't retreat during your opponent's next turn.

作者: celluloid    時間: 2010-6-9 14:00

引用:
原帖由 blue_ellison 於 2010-6-9 11:29 發表
例如我要印LA藍魚
係唔係就咁將以下o既野印出黎就ok?(唔知有冇copy漏,weakness/resistance/retreat cost o個堆應該唔使copy?)
要copy埋,最好有埋collection no.
作者: 阿鄭    時間: 2010-6-9 14:15

<---打算printscreen算ge人
作者: tamama    時間: 2010-6-9 20:19

終於都有例子啦, 好多咭都唔到英文版......
作者: m4a1sp    時間: 2010-6-9 20:41     標題: 回復 88# tamama 的帖子

卡組限制: 最少需要有54張英文卡,可使用系列為: dp ~ HS Unleashed (*使用英文以外的遊戲卡作賽時,請準備一份該卡的wwwwwwwwwwwww
作者: tamama    時間: 2010-6-9 21:27

我都唔想,鬼叫自己玩日文版多過英文版......
作者: m4a1sp    時間: 2010-6-9 21:29     標題: 回復 90# tamama 的帖子

我何常唔係w
作者: tamama    時間: 2010-6-9 22:26

Baltoy LV.19
HP 50     Basic Pokemon
    Spinning Attack   10
     Quick Turn    20x
Flip 2 coins. This attack does 20 damage times the number of heads.
Weakness  +10
Resistance

Retreat Cost   +10

Platinum—Supreme Victors 89/147 Common

這樣ok嗎 ?

作者: william4440    時間: 2010-6-9 22:31

引用:
原帖由 tamama 於 2010-6-9 22:26 發表
Baltoy LV.19
HP 50     Basic Pokemon
    Spinning Attack   10
     Quick Turn    20x
Flip 2 coins. This attack does 20 damage times the number of heads.
Weakness  +10
Resistance

Retreat Cost   +10

...
Retreat Cost係唔係應該用 1 去表達 ?
另外, en cost ??
作者: Raven    時間: 2010-6-9 22:45     標題: 回復 93# william4440 的帖子

還有屬性也不見了.
作者: william4440    時間: 2010-6-9 22:56     標題: 回復 94# Raven 的帖子

其實呢d睇張卡都知,
不過到底要唔要加埋呢 ?
我就加左先
作者: tamama    時間: 2010-6-10 00:01

其實是有的,不過這個網出唔到.....
作者: Jozhia    時間: 2010-6-10 18:48

想問下,到比賽時先申請POP ID都可以嘛?
作者: celluloid    時間: 2010-6-10 23:23

引用:
原帖由 Jozhia 於 2010-6-10 18:48 發表
想問下,到比賽時先申請POP ID都可以嘛?
隨了到時即時開ID外,我相信現時不會有別的方法可以開新ID
作者: Jozhia    時間: 2010-6-11 08:33

引用:
原帖由 celluloid 於 2010-6-10 23:23 發表

隨了到時即時開ID外,我相信現時不會有別的方法可以開新ID
唔該唔該
作者: 阿鄭    時間: 2010-6-12 07:13

班珍珠奶茶黨如果未還$$$記著去還

歡迎光臨 香港寵物小精靈聯盟(HKPMA)討論區 (http://hkpokemona.org/forum2/) Powered by Discuz! 6.0.0