發新話題

[HKPMA活動] [完]二月份POKEMON VIDEO GAME / CARD GAME聚會

本主題由 Arcueid 於 2011-2-21 00:29 解除置頂
引用:
原帖由 奧得 於 2011-2-17 22:35 發表

注意:
使用保護,放棄等防禦技巧會加大自的已的被恨值~
圓堂調:我會證明比你睇 我會活用尼d被恨值嫁

引用:
原帖由 立立 於 2011-2-17 19:38 發表

不可以, 以任何方式在第二隻精靈仍能戰鬥的情況下主動換出第三隻將會自動視為棄權
那如果被人(例子:吠)了第3隻出來點算?
a.第2隻未出過場,第3隻被迫出場.... 第1跟第3隻死掉,第2隻全攻招點算?
b.3隻未死,因為類似吠的招式而3隻出現過,又點算?

龍尾同巴投被人無視了
還有
如果你有一隻PM(你剩兩隻),所有攻擊技都係只能打對方的兩隻
而未出局的只剩下旁邊那隻,咁點算?

因為龍尾同巴投係新技

引用:
原帖由 小離子 於 2011-2-18 17:21 發表

如果你有一隻PM(你剩兩隻),所有攻擊技都係只能打對方的兩隻
而未出局的只剩下旁邊那隻,咁點算?
オワタ\(^o^)/
http://hk.myblog.yahoo.com/burning-toys<<網上玩具商店,歡迎查閱
我只是路過的熱血笨蛋,給我記好了!

那即是任何對手死掉一隻
那時用龍尾類似招式便能使一個對手出局

問題2:
無禁大爆;也無說不能用大爆迫和
那即是大家都用緊第2隻,一個大爆4隻全掉=和局~?

引用:
原帖由 愛麗斯公主 於 2011-2-18 23:27 發表
那即是任何對手死掉一隻

問題2:
那即是大家都用緊第2隻,一個大爆4隻全掉=和局~? ...
舉一反三全輸(一齊出局)

引用:
原帖由 愛麗斯公主 於 2011-2-18 23:27 發表
那即是任何對手死掉一隻

問題2:
那即是大家都用緊第2隻,一個大爆4隻全掉=和局~? ...
比賽規則:
4. 出戰的三隻精靈中的第三隻精靈主動上場時即視為出局,不能參與仍未出局者之間的戰鬥
5. 承上條,表示出局的精靈的特性及其使用招式不能影響場上其他精靈的戰鬥
8. 以下招式禁止使用:フリーフォール(自由落下)、ふきとばし(旋風)、ほえる(吠叫)、ともえなげ(巴投)、ドラゴンテール(龍尾)

應該引入自爆條款

自問仇家多到唔知點數的我一定唔會玩獨活w

今次在pcg度用d懷舊deck玩下先www

記錄:50-16768-66308

(笑) 蜻蜓返點計 = =...

蜻蜓迴轉屬主動式 即=第2隻不能用呢類招式
問題又黎:如果大爆迫和不當輸,那尾turn只剩一個對手,用蜻蜓迴轉解決掉對手應該無問題啦~

漏說了一點
在時間許可的情況下, 和局將會重賽
http://hk.myblog.yahoo.com/burning-toys<<網上玩具商店,歡迎查閱

引用:
3. 出戰精靈三隻,出戰精靈及裝備道具不得重覆,只限使用BW新精靈(全國編號494-642 + 645)
494真係可以用?

引用:
原帖由 昇爺 於 2011-2-20 01:47 發表

494真係可以用?
可以
不過用左唔代表會勁D

問題係火焰彈威脅好大+600種幻pm
另外,四打催眠的限制係咩?

引用:
原帖由 昇爺 於 2011-2-20 03:14 發表
應該無限制掛~
再者只限制使用bw精靈,就算曉抄招,都唔會抄黑洞/....
再者,黑洞不能解決旁邊那位,不要忘記是1打3~

NDS修理完不久,道具未齊唔想打(精靈有的)
加上今日我唔得閒

加油吧

天將降大任于斯人也 必先苦其心志 勞其筋骨 餓其體膚 空乏其身 惡其牌運 製造不調 無銃四位 立直必銃 狂扣pt

引用:
原帖由 昇爺 於 2011-2-20 03:14 發表
有這種招式的精靈本身就是仇恨值的團塊

出左局最後果隻沒有非攻擊型招式都是有問題@_@

發新話題