41 123
發新話題

[424]エテボース四手孫悟空

[424]エテボース四手孫悟空

近日重回pm界 有錯請提出

種族值
hp  75
a   100
d    66
sa  60
sd  66
sp 110
總:482

再看看特性
テクニシャン 技師
使用威力60或以下招式時威力*1.5

ものひろい 拾荒
[冒險]戰鬥後有機會持有道具;回合結束時,持有對手使用過的道具

速度排名於普屬性精靈次名 物攻數值都算美好
無可否認,可取的只有技師 唔係多過90威力既技能最好揀番60威力同屬性既技(技能效果因素除外)

[qoute]物攻:下馬威 蜻蜓返 追擊 報恩 下旋 燕返 種爆 雙重攻擊
特攻:超速星 10萬伏特 影球 醒覺之力(地/格/冰)
變化:陰謀 地下交易 叩倒 劇毒 替身 挑撥 怨恨[/qoute]
變化系技能出奇地豐富,但係種族值唔容許佢用絕大部份變化系既技能

技能分析

物攻技:
下馬威:40威力 技能技x1.5 再屬修x1.5=90
蜻蜓返:岩岩好差10威力就可以發動到技師呢個特性 擴大打擊面
下旋:技師後90威力,痛之餘又可降低他人速級一級
雙重攻擊:雖然兩下計埋70,但分開計每下都發動到技師效果 所以 70x1.5x1.5=157.5(總攻157,一下為78.5) 但命中90
燕返:必中,擴大打擊面,90威力
爆種:純擴大打擊面 但不在技師可以發動的範圍內 作用並不大
火拳:擴大打擊面,10%燃燒
影子爪:針對普系技能的盲點

特攻技:
超速星:本系技能 威力高達135(必中為亮點)
影球:擴大打擊面
十萬伏特:以上
醒覺之力(格/地):以上
草繩:以上(或打重物)
水之波動:20%混亂 計算技師後有90攻

變化技:
陰謀:升級的幅度大,而且實用
挑撥:防對方落釘,持續強化 廢掉盾物

配招時間

[qoute]
首發針鬼 型
252a 252sp 4hp +sp-sa 剩飯
下馬威+雙重攻擊+影子爪+挑撥

如果是鋼鐘/鋼鳥等放釘物體 如果怕用下馬威會耗pp的話直接挑撥然後離場吧

大打擊面型
252a 252sp 4hp +sp-sa 生命玉
雙重攻擊+追擊/影子爪+火拳/下旋+蜻蜓返/燕返[/qoute]

[qoute]
陰謀特攻型
252sa 252sp 4hp +sp-a 剩飯
陰謀+超速星/替身/水之波動+十萬伏特/醒覺之力(格/冰)+影球

[/qoute]

囧囧囧囧囧囧囧囧

竟然無視雙重攻擊

引用:
原帖由 昇爺 於 2011-3-20 21:16 發表
竟然無視雙重攻擊
確實無視,有咩問題
囧囧囧囧囧囧囧囧

引用:
原帖由 夜游神 於 2011-3-20 21:30 發表

確實無視,有咩問題
用來破替身運氣拳明明超威的

威力好系唔系咁計掛@_@?

寫前睇睇舊帖吧
還要無營養的…

引用:
原帖由 2203 於 2011-3-20 21:42 發表

用來破替身運氣拳明明超威的
你一下爆唔到替身,幾威都冇用
囧囧囧囧囧囧囧囧

引用:
原帖由 夜游神 於 2011-3-20 21:55 發表

你不如講下其他招有乜有力o既理由去支持無視雙重攻擊
一招傷害可以比報恩高而且能分散攻擊達到某些效果,
無視都要有個個人理由,不是單獨反人,說人不好
潜水中......

引用:
原帖由 Gira 於 2011-3-20 22:14 發表

你不如講下其他招有乜有力o既理由去支持無視雙重攻擊
一招傷害可以比報恩高而且能分散攻擊達到某些效果,
無視都要有個個人理由,不是單獨反人,說人不好 ...
雙重攻擊命中不穩定
囧囧囧囧囧囧囧囧

呀,上個篇無了原來
爆瓦片,報復,醒覺之力,水之波動,草繩結,下旋,反擊,電磁波,高速移動,接力棒都無了

引用:
原帖由 小離子 於 2011-3-20 22:55 發表
呀,上個篇無了原來
爆瓦片,報復,醒覺之力水之波動,草繩結,下旋,反擊,電磁波,高速移動,接力棒都無了
以上我會考慮 去個wc先
囧囧囧囧囧囧囧囧

引用:
原帖由 夜游神 於 2011-3-20 22:59 發表

以上我會考慮 去個wc先
接力棒你都唔考慮?
佢變化技都唔錯的說(E.g陰謀)

引用:
原帖由 kalong11111 於 2011-3-20 23:20 發表

接力棒你都唔考慮?
佢變化技都唔錯的說(E.g陰謀)
聽日我先再分析Z_Z
囧囧囧囧囧囧囧囧

X下旋踢
O下旋
第四代無下旋踢的

引用:
原帖由 夜游神 於 2011-3-20 22:17 發表

雙重攻擊命中不穩定
這個理由不算太給力
90都認為命中不穩定的話,只可說rp不好
更重要是其實用性,因為那90命中而完全無視
你不喜歡雙重攻擊是你的事,但人家要知的是甚麼招式適合該pm,及其實用性
你因為個人的rp(尤其90命中難接受)而直接無視,
基本上篇研究文可看見帶有微量毒存在
潜水中......

引用:
原帖由 Gira 於 2011-3-21 07:10 發表

這個理由不算太給力
90都認為命中不穩定的話,只可說rp不好
更重要是其實用性,因為那90命中而完全無視
你不喜歡雙重攻擊是你的事,但人家要知的是甚麼招式適合該pm,及其實用性
你因為個人的rp(尤其90命中難接受)而直 ...
言下之意你即是說穩定?)
囧囧囧囧囧囧囧囧

引用:
原帖由 夜游神 於 2011-3-21 15:45 發表

言下之意你即是說穩定?)
可以這樣說,
大多的人都會接受到90-100的命中

其實你才是作者,這篇東西的pm本應該是你最熟悉?
潜水中......

追擊:主要捉鬼 威力可由40高達120  可以重創鬼系精靈

有邊隻鬼見到呢隻野會走人? =.=
係都大大招運氣彈打過來啦...
要走果個係你唔係佢...

特攻系: X
特攻技: O

剩飯...
你係咪全世界都裝剩飯!?
又唔係替身剩乜野飯!?
引用:
252sa 252sp 4hp +a-sa 速專
十萬伏特+影球+水之波動+醒冰
+a-sa 你仲玩特攻!?
係+sa-a下化?
就算係咁, 唔落陰謀又點夠力打人?
速度咁快既精靈速乜鬼專呀?
引用:
原帖由 小離子 於 2011-3-20 22:55 發表
呀,上個篇無了原來
爆瓦片,報復,醒覺之力,水之波動,草繩結,下旋,反擊,電磁波,高速移動,接力棒都無了
汗....點解會冇左架?
0岩0岩想玩呢隻先走來搵資料架...
O_O 卸妝前............
。_。卸妝後

引用:
原帖由 Lavandula 於 2011-3-23 07:42 發表

特攻系: X
特攻技: O

剩飯...
你係咪全世界都裝剩飯!?
又唔係替身剩乜野 ...
+a-sa 你仲玩特攻!?

係+sa-a下化?
就算係咁, 唔落陰謀又點夠力打人?
速度咁快既精靈速乜鬼專呀?
+1
再+1
而且這只馬騮,其中一個很重要的賣點就是招式豐富
特攻冇落電擊波、草繩
物攻冇落火拳、爆種、反擊、とっておき、空元氣(毒玉專用)、花式飛行(黑白)
道具冇落氣腰、ラム、命玉等

光是以上幾點已經要重寫吧

講返個首發捉鬼型,好奇問下樓主的假想敵到底是甚麼

再補一刀:相比起怕90命中會打空,怕下馬威PP用盡會不會是比較可笑一點

黑版終於寄到過來了
突然發現很難找人玩high-link

引用:
原帖由 夜游神 於 2011-3-20 21:55 發表

不談命中,牠一下爆不了Subsitute的,大概就只有抗普通系的一群

不過這年代還用SubPunch的,實在是買少見少
引用:
原帖由 Lavandula 於 2011-3-23 07:42 發表

雖然我不認為牠抓鬼很有效
你考慮了Focus Blast,大概就是指Gengar,請先考慮雙方的速度差距
引用:
原帖由 TonyIII 於 2011-3-23 09:57 發表
特攻冇落電擊波、草繩
已經有Thunderbolt和Swift,我覺得使用Shock Wave會有點多餘

41 123
發新話題