發新話題

[424]エテボース四手孫悟空

引用:
原帖由 アンドラス 於 2011-3-23 13:37 發表

不談命中,牠一下爆不了Subsitute的,大概就只有抗普通系的一群

不過這年代還用SubPunch的,實在是買少見少

雖然我不認為牠抓鬼很有效
你考慮了Focus Blast,大概就是指Gengar,請先考慮雙方的速度差距

已經有Thunderbolt ...
你這個對,落十萬的確比電擊波好
黑版終於寄到過來了
突然發現很難找人玩high-link

引用:
原帖由 TonyIII 於 2011-3-23 09:57 發表

+1
再+1
而且這只馬騮,其中一個很重要的賣點就是招式豐富
特攻冇落電擊波、草繩
物攻冇落火拳、爆種、反擊、とっておき、空元氣(毒玉專用)、,花式飛行(黑白)
道具冇落氣腰、ラム、命玉等

光是以上幾點已經要重寫吧:x ...
紅字考慮到他的特性和耐久並不適合使用
爆種/三色拳是我看溜,對不起
反擊可在惡搞型勉強一試

花式飛行不如燕返

今晚我會再編輯,唔清楚請提出
引用:
原帖由 Lavandula 於 2011-3-23 07:42 發表
追擊:主要捉鬼 威力可由40高達120  可以重創鬼系精靈

有邊隻鬼見到呢隻野會走人? =.=
係都大大招運氣彈打過來啦...
要走果個係你唔係佢...

特攻系: X
特攻技: O

剩飯...
你係咪全世界都裝剩飯!?
又唔係替身剩乜野 ...
你肯定隻隻鬼都有格招?
追擊剩係可以打鬼?

唔係替身就唔可以剩飯?

我打錯左個+a-sa你洗唔洗咁串人?

若然性格+a點解唔可以速專?

仲有 我有寫速專已經唔係全世界都剩飯啦 你係咪fail左?

你覺得我錯咪我錯囉,膠刀肺豉脾

最後 你講到頭頭是道 你仲搵資料?

最後既係 我終於明點解大家係咁話我做咩無視雙重攻擊

原來我計溜左屬修 對不起!!

囧囧囧囧囧囧囧囧

引用:
原帖由 夜游神 於 2011-3-23 16:24 發表

紅字考慮到他的特性和耐久並不適合使用
爆種/三色拳是我看溜,對不起
反擊可在惡搞型勉強一試

花式飛行不如燕返

今晚我會再編輯,唔清楚請提出 ...
驚訝1:以它的耐力竟然不打算速戰速決?
解釋1:空元氣屬於比較好用的奇門,屬修技師下馬威+屬修毒玉空元氣夠殺一般薄血攻手(破格龍、火猴等),遇盾可以掟出去或者用地下交易換道具,遇上速度比它慢的天敵可以選擇蜓轉或直接閃人以保留實力和免得被讀,不過就不太適合首發,因為下馬威之後個回合對方見毒起來多數都立即換盾了

驚訝2:反擊竟然會被視為惡搞......氣腰反擊算是哪門子的惡搞,請人來告訴我

問題1:你到底甚麼時候才回答我,你的捉鬼型假想敵是甚麼?否則我不能武斷地批評作壞配招
ps.花式飛行是用在ジュエル上面的
黑版終於寄到過來了

引用:
原帖由 TonyIII 於 2011-3-23 18:15 發表

驚訝1:以它的耐力竟然不打算速戰速決?
解釋1:空元氣屬於比較好用的奇門,屬修技師下馬威+屬修毒玉空元氣夠殺一般薄血攻手(破格龍、火猴等),遇盾可以掟出去或者用地下交易換道具,遇上速度比它慢的天敵可以選擇蜓轉或直接閃 ...
如果用空元氣點解唔用大王燕/魔法守護特性皮可斯?反而用一隻完全冇其他野支持既雙尾猴

如果你要用反擊雙尾猴確實唔係一隻好人選

假想敵係鬼蟬 鬼燈 水鬼等慢速物

囧囧囧囧囧囧囧囧

引用:
原帖由 夜游神 於 2011-3-23 18:30 發表
假想敵係鬼蟬 鬼燈 水鬼等慢速物 ...
鬼蟬或者得既...
但係鬼燈同水鬼見到你應該唔會換人, 而且, 追擊打落水鬼...你覺得會傷幾多?
引用:
1. 你肯定隻隻鬼都有格招?
2. 追擊剩係可以打鬼?
3. 唔係替身就唔可以剩飯?
4. 我打錯左個+a-sa你洗唔洗咁串人?
5. 若然性格+a點解唔可以速專?
6. 仲有 我有寫速專已經唔係全世界都剩飯啦 你係咪fail左?
7. 最後 你講到頭頭是道 你仲搵資料?
1. 但多數都會有其他招打你, 尤其係呢隻耐力咁差既遊擊精靈
2. 打念力? 念力咪仲多格招...
3. 耐力差剩乜鬼飯
4. 好串咩?
5. a) 都話速度咁快速乜鬼專lok. b)擺明唔夠力打人
6. 唔係, 我見你0係黑白區又係剩飯
7. 天外有天, 人外有人. 冇人夠膽講自己係最高既高手.搵資料係做參考.  況且我唔夠膽話自己係高手.
但係, a)你肯定唔係高手 b) 你真係寫得好差, 明冇?

O_O 卸妝前............
。_。卸妝後

引用:
原帖由 Lavandula 於 2011-3-23 18:52 發表

鬼蟬或者得既...
但係鬼燈同水鬼見到你應該唔會換人, 而且, 追擊打落水鬼...你覺得會傷幾多?
120威力 走精靈另計
囧囧囧囧囧囧囧囧

引用:
原帖由 夜游神 於 2011-3-23 18:30 發表

如果用空元氣點解唔用大王燕/魔法守護特性皮可斯?反而用一隻完全冇其他野支持既雙尾猴

如果你要用反擊雙尾猴確實唔係一隻好人選

假想敵係鬼蟬 鬼燈 水鬼等慢速物 ...
大王燕是王道,用雙尾猴是奇門,而皮可斯根本就不適合用來比較
這配招的目的是速攻,當死士。你能用皮可斯做得到嗎?不管是火力還是速度都不能!!

紅字:我勸你不要對此太武斷

至於那些假想敵......
鬼蟬---在現在火、鬼流行的環境幾乎絕跡
鬼燈---根本不用逃,一招車過去就行了,而且有速圍的話猴子連一招都出不到即死。首發不是昆布,就是火力!
水鬼---都不用逃,因為:物盾不用多說,特盾基本上不用逃,特殊型更不會逃
再慢的鬼盾---想也不用想,鬼火
結論:這不是捉鬼型,是變鬼型
引用:
原帖由 夜游神 於 2011-3-23 18:56 發表

120威力 走精靈另計
無加hp和物防的水鬼,被打下去亂二,隨便加一個確三

黑版終於寄到過來了

引用:
原帖由 夜游神 於 2011-3-23 18:56 發表

120威力 走精靈另計
唔好諗得咁完美人地一定走人
我想知你點解係都認為鬼見到你會走人

我唔信水鬼就算換人都會死

。_。卸妝後

引用:
原帖由 Lavandula 於 2011-3-23 19:02 發表

唔好諗得咁完美人地一定走人
我想知你點解係都認為鬼見到你會走人

我唔信水鬼就算換人都會死
你想而已

大王燕是王道,用雙尾猴是奇門,而皮可斯根本就不適合用來比較
這配招的目的是速攻,當死士。你能用皮可斯做得到嗎?不管是火力還是速度都不能!!

紅字:我勸你不要對此太武斷

至於那些假想敵......
鬼蟬---在現在火、鬼流行的環境幾乎絕跡
鬼燈---根本不用逃,一招車過去就行了,而且有速圍的話猴子連一招都出不到即死。首發不是昆布,就是火力!
水鬼---都不用逃,因為:物盾不用多說,特盾基本上不用逃,特殊型更不會逃
再慢的鬼盾---想也不用想,鬼火
結論:這不是捉鬼型,是變鬼型

挑撥
囧囧囧囧囧囧囧囧

有挑撥不代表鬼盾就一定會怕, 慢速鬼盾對著這個所謂捉鬼型根本連鬼火都不用放
就算是弱點也好, 試問作為一隻盾會為一個只有60威力無屬修的追擊擔心嗎?
再說比鬼燈慢的鬼盾
夜遊神有著100物攻種族, 雙尾怪手不如先擔心一下自己的安危
鬼盆無惡系弱點, 就算沒有夜遊神那麼高攻都夠把你陰乾
棺材不用多說, 一用追擊碰一下技師立即沒掉, 看到時到底是誰要逃
大概就只有最慢又沒甚麼攻擊力的夜巨人是真正要擔心被挑撥後綁手綁腳的

到底是誰想得太完美, 麻煩自己想清楚
http://hk.myblog.yahoo.com/burning-toys<<網上玩具商店,歡迎查閱
我只是路過的熱血笨蛋,給我記好了!

挑撥?我論純防鬼盾放首發的可能性
你這個捉鬼型,我覺得除了雪女以外都甚無用處

提外話,說起夜巨人這個我有研究
輝石下,就算算你下下80車過來,低亂三,物防特化低亂四,而我常用自選招式瓦割的話對上雙尾猴中亂二
引用:
原帖由 夜游神 於 2011-3-23 20:00 發表

首先我冇話對盾挑撥後唔會走 而且
40x1.5x2係120才對
抱歉我把下面的貼拉上來
因為不想為了把這個無聊的東西開多一個回覆
相剋計算是自動波進行,無必要特別說明的

黑版終於寄到過來了

引用:
原帖由 立立 於 2011-3-23 19:45 發表
有挑撥不代表鬼盾就一定會怕, 慢速鬼盾對著這個所謂捉鬼型根本連鬼火都不用放
就算是弱點也好, 試問作為一隻盾會為一個只有60威力無屬修的追擊擔心嗎?
再說比鬼燈慢的鬼盾
夜遊神有著100物攻種族, 雙尾怪手不如先擔 ...
囧囧囧囧囧囧囧囧

引用:
原帖由 夜游神 於 2011-3-23 20:00 發表

別在玩數字遊戲, 已經說了是弱點了就請自己x2
再說傷害x2和威力x2雖然計算上差不多, 但是是兩個完全不同的概念
就算真的當威力x2, 在對手根本不會走的情況下, 60x2的技師追擊還不如70x2的影子爪, 這是何等失態
而且打從開始把多材多藝的雙尾怪手配置成主力針對放釘手和自己不擅長的鬼系本身已經是資源錯配
就算怎樣自圓其說也不能令這配置變得有實用價值
http://hk.myblog.yahoo.com/burning-toys<<網上玩具商店,歡迎查閱
我只是路過的熱血笨蛋,給我記好了!

引用:
原帖由 立立 於 2011-3-23 20:10 發表

別在玩數字遊戲, 已經說了是弱點了就請自己x2
再說傷害x2和威力x2雖然計算上差不多, 但是是兩個完全不同的概念
就算真的當威力x2, 在對手根本不會走的情況下, 60x2的技師追擊還不如70x2的影子爪, 這是何等失態
而且打從開始把多材多藝的雙尾怪手配置成主力針對放釘手和自己不擅長的鬼系本身已經是資源錯配
就算怎樣自圓其說也不能令這配置變得有實用價值
不能再認同更多
不如幫樓主放幾個實用得多的配招吧,不想這貼變毒貼或廢貼
黑版終於寄到過來了

因有一些事情要至星期三才能解決大家問題

囧囧囧囧囧囧囧囧

引用:
5.)請勿張貼灌純水或無意義文章。包括:文不對題;推文;無意義文字/不相關圖片;發言全以顏文字或表情圖片組成;回覆超過三十天沒有人回應的主題;故意將可作一次完整發言的內容分開數個張貼;大量轉載;純粹轉載而欠描述或評論;純粹貼圖而欠任何描述;個人論點但沒有任何論據(如”XX萬歲”、”OO是垃圾”);單純重覆他人文章內容;
●輕度處分為警告並強制編輯、鎖上或移走相關文章
▲中度處分為禁止發言七天
本帖計共兩次連續發帖,
第一次發了三個帖、
第二次發了兩個帖
其中有一次只有純粹的論壇表情符號。

考慮到兩次犯規期間未有警告,故先作輕度處分。
按照壇規,所有相關帖子會作強制編輯,
假若再犯則禁言。

引用:
原帖由 TonyIII 於 2011-3-23 20:17 發表

不能再認同更多
不如幫樓主放幾個實用得多的配招吧,不想這貼變毒貼或廢貼
其實可唔可以限定邊d人先可以0係呢區發主題?
又或者, 把唔逹標既主題刪除/鎖帖/強制由板主更改內容?

。_。卸妝後

引用:
原帖由 Lavandula 於 2011-3-24 01:15 發表

我覺得這樣做太不好了,畢竟論壇的作用就是互相討論,除非那人的貼子根本不對題或樓主長期潛水的話還是可以考慮更改內容
發貼限定這種封閉的方式只會妨礙了新人的成長

配招時間:(抱歉都是奇門)

兩個配招都是極速+252A
1. 下馬威+最終保留(+保護) 道具可用1.2倍普攻的或命玉或氣腰
    解釋:沒錯,就這兩三招,用法不用說明吧

2. 下馬威+空元氣+(下旋/下段踢)/火拳/蜓轉/影爪(不太推薦)/燕返/(地下交易/擲物) 自選兩招 道具........XD
   解釋:
    之前都說過一般薄血的都死吧,下馬威的傷害可以作為參考用不用空元氣(大約扣三分之一血就可以了),然後就是先讀的世界~~~~
   下旋跟下段踢的用法是不同的,因為雙尾猴的防太低,加上毒玉,基本上都是一招死亡,所以下段踢不是用作留場用,是用作讀對方換人時扣對方的速度用,防止速圍帶來的威脅。影爪只能用來打鬼吧,超系用蜓轉會更好,所以應該收起影爪,把鬼系留給同伴才最安全

黑版終於寄到過來了

引用:
原帖由 Lavandula 於 2011-3-24 01:15 發表

個人覺得不太好
一來會覺得太專制,令其他人不能暢所欲言
二來會有種無形等級

我亦信每位都會有不同意見,只要大家幫下手討論下,
做到互補不足,那才是最好呢w

自問用雙尾都係用報恩果邊
因為自己用得雙尾多數會在DB/TB中
如果要破替身的可以加埋旁邊的獸幫手
所以我單打先用雙擊的...

其實雙擊仲有一個好處ge係增加(道具)追加效果(雖然唔係太有用)

至於鬼方面,十隻手指都會有長短ge...
倒不如想下有冇其他pm可以幫手仲好

記錄:50-16768-66308

引用:
原帖由 阿鄭 於 2011-3-24 11:26 發表

個人覺得不太好
一來會覺得太專制,令其他人不能暢所欲言
二來會有種無形等級

我亦信每位都會有不同意見,只要大家幫下手討論下,
做到互補不足,那才是最好呢w

************************************************** ...
點增加效果?
囧囧囧囧囧囧囧囧

發新話題