發新話題

[徵求意見] 水deck抗weak一問

水deck抗weak一問

我用一副水deck
似乎比雷屈死
想問好唔好用marowak tr打weakness?

marowak:
唔洗用鬥en(重點)
低retreat cost

donphan:
1en就得
高血
唔洗flip point

問題係
副deck真係無位落鬥en
就算落鬥en/rainbow en都未必及時搵到出尼
大家點睇?
既然沒有人希望我存在
干脆自己消失算了吧

如果我係你,我會用zoroark 去打weakness, 依家HGSS on 的雷deck 不外乎zekrom 同所magnezone prime, so 只要用zoroark 的第二招 Foul Play copy zekrom 的第二招可打130( 加個plus power) 即可殺一隻zekrom, 或者copy magnezone prime那招,lost 幾個en 就打得( 你副水deck應該係多energy? 水deck多數係水龜, .大鱷prime ga la)

我是新手一名,如説錯請大家多多包函

大鱷是怕草不是怕雷的,考慮一下吧

引用:
原帖由 saiyiuchan 於 2011-5-22 13:03 發表
如果我係你,我會用zoroark 去打weakness, 依家HGSS on 的雷deck 不外乎zekrom 同所magnezone prime, so 只要用zoroark 的第二招 Foul Play copy zekrom 的第二招可打130( 加個plus power) 即可殺一隻zekrom, 或者copy ...
用得 PlusPower 點解唔用 Special Darkness Energy?

係wo,special darkness energy 都得,不過要一粒Darkness Energy再加一粒energy先出到招呢,而DCE 只需一張

引用:
原帖由 saiyiuchan 於 2011-5-22 16:32 發表
係wo,special darkness energy 都得,不過要兩粒Darkness Energy先出到招呢,而DCE 只需一粒
點解要兩粒惡en?一惡一任意唔得咩?

仲有DCE嘅定義係「一張/兩粒(個)」,唔係「一粒(個)」

引用:
原帖由 celluloid 於 2011-5-22 16:38 發表

點解要兩粒惡en?一惡一任意唔得咩?

仲有DCE嘅定義係「一張/兩粒(個)」,唔係「一粒(個)」
已更正,thx

引用:
原帖由 celluloid 於 2011-5-22 14:42 發表
大鱷是怕草不是怕雷的,考慮一下吧
大鱷在對面無dc的情況下打60
最少都要用兩turn
大鱷雖然厚血
但兩turn一定殺到
要差四粒en
我副deck只有14en,得9張係水
主力仲要都係高en cost(水legend)
既然沒有人希望我存在
干脆自己消失算了吧

猛瑪象吧,冰系……

發新話題