發新話題

[392] ゴウカザル 最快既火系???

引用:
原帖由 將帥 於 2009-5-16 18:50 發表
我只係反對佢逆天敵lee個concept je
(如果佢認為有招剋=天敵ge話)
同火猴用唔用醒雷lee個問題無關ga wor
可以很大機會1HIT KO,不叫天敵叫甚麼?
逆天敵有甚麼不妥?
可不要隨便把其他人的意見BAN掉,不然就大家都沒進步了

我只係唔同意佢ge講法je,冇禁止佢提出
同埋我ge唔同意亦都可以討論ga wor
同埋照佢咁講咁火猴and鯉魚龍咪=互相天敵?

暴鯉這傢伙勉強得連我也不當其是火猴的天敵
先不論是否醒雷
單是雷拳先讀出場就夠勉強,而且鯉魚有岩釘問題,就算讀中格招火招出場也殘血
綜合以上,為何你們會認為鯉魚是火猴的天敵
我又想再問
你們都懂不懂天敵的定義?
我再問
如果你們不明的話,那為何你們又要充當專家說天敵?

引用:
原帖由 串燒仔 於 2009-5-16 19:00 發表

可以很大機會1HIT KO,不叫天敵叫甚麼?
逆天敵有甚麼不妥?
可不要隨便把其他人的意見BAN掉,不然就大家都沒進步了
道理很簡單

蟻的天敵是食蟻獸
食蟻獸會唔會比蟻食?
蟻可唔可以出去搵食蟻獸?
食蟻獸出左去搵蟻,蟻係咪要走?

引用:
原帖由 aps000044 於 2009-5-10 18:36 發表
我說的那隻是性格+物攻的, 241主速能快過以下pm:
皮可西 雙彈瓦斯 乘龍 3D龍2 水狗王 雨翅蛾 鯨魚王 龍鰍 帝企鵝 雪之王 磁場怪
巴大蝴 快泳蛙 大食花 三磁怪 白海獅 鐵甲貝 貓頭鷹 大水蛙 巨翅飛魚 鋼鳥 卡波郎 黑毛犬 樂天河童 蘑菇袋鼠 月牙巖 太陽巖 鋼螃蟹 光電獅
龍舞一下剛能快過海星, 耿鬼
這樣實用又不浪費努力的速度我想很多人都會考慮吧, 另外有些人亦針對同種用252速的
練HP放棄速而被耿鬼秒的暴鯉的確少見, 但我也不敢排除這可能性而已...
其實暴鯉勉強算是火猴的天敵, 以他作為討論題目的子題的話, 都算不上是離題
這句給版主看的

另外能1HKO是指他有能力1HKO而已, 並不是一定能
我就覺得一個前面紅字話勉強算係,講完一輪又無lala有人出lei話唔係,仲要比人反問點解係,都唔知信邊個好
(同埋我都想聽下d專家點定義天敵 )

引用:
原帖由 將帥 於 2009-5-17 17:51 發表

我就覺得一個前面紅字話勉強算係,講完一輪又無lala有人出lei話唔係,仲要比人反問點解係,都唔知信邊個好
(同埋我都想聽下d專家點定義天敵 ) ...
暴鯉對不了火猴上場,我不覺得是

(你沒看我上面那帖?)

不如下次見到有野唔arm早出聲,唔駛一條友錯完講完一大輪仲有件新手跟住錯,之後先話唔係,好似個超速龍球咁比人舞lei舞去

不過之前有人問唔要雷好似未有人答
我可以講雷唔只可以打鯉魚龍,打其他水系都得
雷打唔到ge地用石打可能減半

引用:
原帖由 球§ 於 2009-5-10 08:54 發表

別理想化
人家見你強化已經不會上場將你吹飛等等麼?
你就拿鋼鳥來吹,我火拳一下被取消升級沒關係
別就字面所看而小看火猴的防禦力
不知怎麼升後(汗)
封門一次被火雞戰鳥可以不過半
要說"別想太樂觀"的話,倒是較為擔心暴擊而已

我只係想同反問果位講je
我知道天敵可能會因人人定義唔同而答案有差別
不過就算人地講d野有錯都好平常je,唔駛+唔應該質疑人地扮專家ga wor
(不過人地講到可以很大機會1HIT KO,咁最多顯示佢判斷係唔係天敵ge其中一個因素係咁ge,冇指明話lee個就係佢ge定義wor)

講番之前好似有人想雷改石刃,我就唔太建議,雷打唔到ge野石刃打都好似唔係好有力
而且雖然鯉魚龍可以靠隊友用石釘,不過雷打水其實都有用
就算對水系明知火猴會88,88前用雷令水削hp都好
不過強化我就唔知好唔好
感覺上如果佢一強化對手可能上水系特攻
(當然要搵好機會先好強化)

引用:
原帖由 異空間安達 於 2009-5-27 14:15 發表
你就拿鋼鳥來吹,我火拳一下被取消升級沒關係
別就字面所看而小看火猴的防禦力
不知怎麼升後(汗)
封門一次被火雞戰鳥可以不過半
要說"別想太樂觀"的話,倒是較為擔心暴擊而已 ...
你們就只會用鋼鳥吹麼
真有種上場啊
還有為啥找火雞作例子?不找飛行本糸的?
除了暴擊還有隨機數啊
記住呀
龍火/龍地係全打擊面呀
龍火能幹掉火鋼
龍地能幹掉鬼蟬

水+電既燈籠魚算唔算佢天敵?
我發覺好少野打得佢入
火猴識既招大部分都減半
雷拳直接無效

引用:
原帖由 翼之勇者 於 2009-5-28 00:42 發表
水+電既燈籠魚算唔算佢天敵?
我發覺好少野打得佢入
火猴識既招大部分都減半
雷拳直接無效
直接格鬥不就好了
不用格鬥的話前面說的石刃也可以

http://hk.myblog.yahoo.com/burning-toys<<網上玩具商店,歡迎查閱
我只是路過的熱血笨蛋,給我記好了!

引用:
原帖由 球§ 於 2009-5-27 20:51 發表

你們就只會用鋼鳥吹麼
真有種上場啊
還有為啥找火雞作例子?不找飛行本糸的?
除了暴擊還有隨機數啊
安達的意思其實是:
拿任何一隻pm來吹/吠也好
怎樣對方也會被扣血
看到一隻會吹的pm難道還強化嗎?

找飛行本系用戰鳥,任誰冇抗性的格鬥系也死吧=w=|||

引用:
原帖由 [JL]blv 於 2009-5-28 14:17 發表

點解咁多人講到打水系就會惗到用雷拳
唔通你地覺得75*2大過120*1.5

石刃80BP先買到就話討論範圍之外
有人提個覺醒就即刻出黎話好難抽 ...
火猴兩大弱點都怕雷既...要雷拳都唔要石刃好正常
石刃個命中率好無保障

發新話題