發新話題

[392] ゴウカザル 最快既火系???

引用:
原帖由 [JL]blv 於 2009-5-27 17:09 發表

物攻火猴沒雷拳的話就比較難打得起鯉魚龍 所以話鯉魚龍勉強可以擋火猴
當然考慮到石釘等等環境因素又係另一回事
雷當然唔只可以打鯉魚龍 打水+飛系先岩

樓上 我想球只是說不要太樂觀罷了吧..?
鋼鳥點會對住火猴吹
...
問題係一開始果條友只係提出強化可能會遇到吹飛等等,冇針對火猴本身咁講埋點解其他精靈強化就冇問題,火猴就有,咁好難討論ga wor
好la,跟住就講封門被火雞戰鳥,明明重點係火雞戰鳥個傷害ge數字,點知就連重點都捉錯來討論人地比錯例子或見火猴應唔應該上火雞,但咁本身唔係問題,更慘ge係個重點就"至"之不理(咁都唔止,跟住仲要整多件新手入lei反駁),感覺就好似阿虛比涼宮春日拉住遊花園咁
不如下次反駁別人個戰術可唔可行果時交待清楚d野(例如點解人地得佢唔得)好唔好?

講番lee度,我睇到另一篇個天敵果度有水地wor,我就唔係好明la
一個話係一個話唔係都唔知信邊個好
不如你講清楚d la

引用:
原帖由 將帥 於 2009-5-28 21:59 發表

問題係一開始果條友只係提出強化可能會遇到吹飛等等,冇針對火猴本身咁講埋點解其他精靈強化就冇問題,火猴就有,咁好難討論ga wor
好la,跟住就講封門被火雞戰鳥,明明重點係火雞戰鳥個傷害ge數字,點知就連重點都 ...
啊啊
火雞戰鳥好有打擊力呀
重點封門一次之後既防禦力呀
例子要戰鳥點解唔搵大王燕啥的呀
引用:
不如下次反駁別人個戰術可唔可行果時交待清楚d野(例如點解人地得佢唔得)好唔好?
你睇多次喇唔該

記住呀
龍火/龍地係全打擊面呀
龍火能幹掉火鋼
龍地能幹掉鬼蟬

回復 83# CCMFK 的帖子

引用:
其實我個人覺得上火雞問題不大吧
不是上天敵不好,只是戰鬥時情況未必太理想吧,例如自己的天敵可能已經殘血
而且地震火猴比較少見,火猴火雞互相不剋制及不是天敵
相反上天敵亦大有可能被反制吧
只能說你和我的思考方向不一樣
你沒考慮很多因素
如果火猴不是強化而是強攻,你能認為火雞能吃下火猴兩擊近身拳?
這完全和火猴地震沒關係,還是我需要澄清,地震火猴沒價值 石刃比地震更有價值
而不是天敵不代表能輕易上場 交替換人是需要盾牌而不是攻擊手,盾牌會殘血退場是自身技術問題,這完全不在討論之內
而且照你所言是否盾牌是沒價值,需要攻擊手身兼援沖?
引用:
那麼我上天敵都要考慮可能被反制啊
例如上天蠍或七夕青鳥吃冰醒、上水地可能吃草繩等,上水系不用多說有可能被先讀用雷醒
這絕對是應變問題
而且三個最主要的天敵完全有能力完全擋下火猴
天蠍、雲龍只能擋下物攻的火猴
而且在你眼裡只有暴鯉這個上場都有問題的所謂天敵
引用:
原帖由 翼之勇者 於 2009-5-28 15:15 發表

火猴兩大弱點都怕雷既...要雷拳都唔要石刃好正常
石刃個命中率好無保障
我又再找到一個沒對戰經驗的新手
你只從火猴弱點作招式選擇,某時候要石刃不要雷拳也是十分正常

引用:
原帖由 [JL]blv 於 2009-5-29 15:56 發表

點解你咁想比人插
你作議論文若果連個例子都錯你會話重點唔係個例子?
我話某物可以安然食底鯉龍一招水柱巨砲唔死 好鬼犀利 你會唔會走出黎話個例子唔得

打死我都唔信水地會安心上場擋火猴

哎呀仲有好似冇人反駁過 ...
冷靜點,耐心點吧

一般來說,水地對上物攻火猴時,一開始先讀火系攻擊而上場,
我說水地的物耐也不差到擋不了火猴2下攻擊吧...

引用:
原帖由 Tea 於 2009-5-31 18:34 發表
你假設很糟糕
你帶著這個假設去對戰你準會意外
第一:寶海不會睡眠 ,因為有更好的回復技
第二:你算漏了水母
第三:對手沒火猴的天敵而又沒有電鬼等高速之物注定是對手失敗 ...
寶海有一個しぜんかいふく的特性,只要換左人之後就自動回復異常狀態的
潜水中......

引用:
原帖由 [JL]blv 於 2009-5-29 15:56 發表

點解你咁想比人插
你作議論文若果連個例子都錯你會話重點唔係個例子?
我話某物可以安然食底鯉龍一招水柱巨砲唔死 好鬼犀利 你會唔會走出黎話個例子唔得

打死我都唔信水地會安心上場擋火猴

哎呀仲有好似冇人反駁過 ...
議論文若果連個例子錯唔等於論點錯ga ma  
咁一開始就應該用傷害結果lei反對啦
(我求其gum左d網計好似計到火猴強化左食火雞勇鳥唔止一半)
同埋我冇講水地係天敵law
只係指出某度另一篇天敵果度有水地g ma
(如果水地唔係天敵咁寫果條友係咪新手lei ga咁都錯 )
引用:
原帖由 Tea 於 2009-5-28 22:46 發表

只能說你和我的思考方向不一樣
你沒考慮很多因素
如果火猴不是強化而是強攻,你能認為火雞能吃下火猴兩擊近身拳?
這完全和火猴地震沒關係,還是我需要澄清,地震火猴沒價值 石刃比地震更有價值
而不是天敵不代表能輕易 ...
引用:
原帖由 CCMFK 於 2009-5-31 18:42 發表
可是電鬼不是火猴的天敵啊,其強化耐力不足以應付天敵並不代表連高速非天敵都不能應付吧
再者我也可以在盡可能減低對手上天敵的機會下去賭RP對手不會上天敵吧,既然不是百分百命中的招都有人用
而假設使用者做不到減低對 ...
同樣問題,
強化耐力應付天敵打幾多,電鬼打幾多,舉傷害更實際

引用:
原帖由 CCMFK 於 2009-5-31 18:42 發表
可是電鬼不是火猴的天敵啊,其強化耐力不足以應付天敵並不代表連高速非天敵都不能應付吧
再者我也可以在盡可能減低對手上天敵的機會下去賭RP對手不會上天敵吧,既然不是百分百命中的招都有人用
而假設使用者做不到減低對 ...
冇錯,分分鐘電鬼會俾火猴ge鬼爪秒殺左
潜水中......

引用:
原帖由 Gira 於 2009-6-1 18:45 發表

冇錯,分分鐘電鬼會俾火猴ge鬼爪秒殺左
雖然我不否認火猴用鬼爪這個可能性

但我論火猴熾推比鬼爪更有攻擊力

而且絕對沒有這個可能秒電鬼except命要(我指電器電鬼)

引用:
原帖由 奧得 於 2009-6-1 21:43 發表

雖然我不否認火猴用鬼爪這個可能性

但我論火猴熾推比鬼爪更有攻擊力

而且絕對沒有這個可能秒電鬼except命要(我指電器電鬼)
咁一般電鬼有冇機會被秒殺
潜水中......

引用:
原帖由 Gira 於 2009-6-2 20:32 發表

咁一般電鬼有冇機會被秒殺
物盾家電多的是
記住呀
龍火/龍地係全打擊面呀
龍火能幹掉火鋼
龍地能幹掉鬼蟬

講講下雷拳拉左去用鬼爪打電鬼度
其實火猴有咁多大打擊面高威力既招
會唔會用鬼爪呢?
火猴唔用雷拳我覺得天然鳥會係火猴既死角
用左雷拳既話死角就變成燈籠魚...

引用:
原帖由 翼之勇者 於 2009-6-4 00:27 發表
會唔會用鬼爪呢?
用左雷拳既話死角就變成燈籠魚... ...
如果以三攻擊一輔助的簡單配招方向去想
火猴火招和格鬥招基本是標配
照計無論第三招是甚麼也好, 天然鳥(無火抗性)和燈籠魚(無格抗性)也不會是死角
當然如果是兩攻擊兩輔助的組合的話, 放棄火或者格鬥其中一個屬性的招式就會有影響
但是實在很難有理由要放棄火、格鬥兩個本系招的其中一個

http://hk.myblog.yahoo.com/burning-toys<<網上玩具商店,歡迎查閱
我只是路過的熱血笨蛋,給我記好了!

打高速種pokemon ge其一方法;
速度 252 攻擊 252 HP 6
とんぼがえり 蜻蜓回轉
インファイト 近身拳擊
ねこだまし 下馬威
ほのおのパンチ 火之拳
道具:きあいのタスキ
得唔得?
潜水中......

引用:
原帖由 Gira 於 2009-6-4 19:07 發表
打高速種pokemon ge其一方法;
速度 252 攻擊 252 HP 6
とんぼがえり 蜻蜓回轉
インファイト 近身拳擊
ねこだまし 下馬威
ほのおのパンチ 火之拳
道具:きあいのタスキ
得唔得? ...
如果為了道具要用到fire punch的話, 我寧可用overheat
雖說就算用上這道具我也會考慮flare blitz就是了

引用:
原帖由 翼之勇者 於 2009-6-4 00:27 發表
會唔會用鬼爪呢?
用左雷拳既話死角就變成燈籠魚... ...
咁我0丸睇賽規做人好過,有時邊顧得咁多
平時唔比用神獸正正常常果d我就用雷打左海星果d先
比用龍就用冰醒
如果有機會見拉提鬼龍就可能落蜻反(不過我唔會為左鬼龍用鬼爪 )
不過到時我更加可能會deck走火猴換隻野識出冰打到人地哭哭"提提"

引用:
原帖由 アンドラス 於 2009-6-5 08:25 發表

如果為了道具要用到fire punch的話, 我寧可用overheat
雖說就算用上這道具我也會考慮flare blitz就是了
物攻火猴用特攻招overheat?
潜水中......

引用:
原帖由 光之父 於 2009-6-6 10:44 發表

紅血時用315攻高攻過大自爆......
就算唔加特攻都已經夠哂痛......
而且用完一次之後都仲有157.5攻......
何況仲有蜻蜓回轉......
隨時出嚟再炸多次都仲得......
近拳又係......
扣左兩次雙防之後入番去真係好屈... ...
但要注意PP的問題
潜水中......

發新話題