39 12
發新話題

[其他] [資料]努力值,性格,種族值,個體值&育成講解(新手要看)

[資料]努力值,性格,種族值,個體值&育成講解(新手要看)

事實上網上都有-_-不過算喇,反正冇野做就打下啦
努力值:
每每一隻怪都有得練努力值
上限係510,而一種能力(攻,防,hp等)上限為255
但係100lv 4點努力值=該能力的一點
255點的練法會浪費3點
所以多數大會練252 252 6的配法(也有252,128,128啦")
如何獲得努力值?
每一隻怪都有不同的努力值
佼佼者:鬼斯:特攻1點,
       波音蝠:速度1點
只要有經驗值就會有努力值(學習裝置得到經驗值也有努力值的)
詳細可以去某a網的nds能力查一查

性格:
最易明的一樣
每一隻怪都有不同的性格
例+a-sa(固執)
  +sa-a(保守)
不記得太多啦,性格有21種,5種無效果
主要有+攻(-防,特攻,特防,速)<-4種性格
      +防(-攻,特攻,特防,速)<-5-8種
如此類推..
如果pm的性格是+攻-特攻
攻擊的能力值就會x1.1
特攻的能力值就會x0.9

個體值:
每一隻精靈個體值都不同
個體值是0-31不等
捕捉回來的話,個體值會隨機
生蛋的話,有三種來自父親,三種來自母親
設該pm特攻個體值有25點
到了100lv,就會直接加上25點特攻能力值

種族值:
a網的nds精靈,按你想看的精靈,
左邊會有一個表,那個表就是種族值啦"
例子:350美納斯
hp95
a:60
d:79
sa:100
sd:125
sp:81
total:540
以上就是美納斯的種族值啦~
種族值跟pm的能力有密切的關係,
種族值越高,能力值越高,當然是育成方向的指南吧
教學:首先,打開a網,之後,按nds精靈(左上方)
打你想搵既pm既nomber,例:美納斯,姐係350
打pm既nomber係全國個到,打/搵佢既nomber
(直接一點就是網址後n=???的地方改成你想找的pm的nomber)
(姐係http://pokemon.aucy.com/nds/pokemon.php?n=350)
之後就會見到網頁中間,圖案左方的表,那就是種族值的表了
育成
主要跟據想育成pm的種族值,
而練努力值,抽性格和努力值
示範一下:
例子:350美納斯
hp95
a:60
d:79
sa:100
sd:125
sp:81
hp種族值高,防也可以,特防更是很高的數值
特攻也是中上級水平,攻擊只有60..所以不會練攻擊了
開始生蛋,盾的話個體值應該是hp,d,sd偏高(25以上..還是31..因人而異吧..每人的標準也不同)
性格...+d/sa/sd-a..因為不會配物攻技能,所以-攻擊是最好的
之後就練努力值了,要盾型必須252hp的
練252hp,就不斷打大牙狸(or其他如吉利蛋,馬利路)
之後可以練128雙防/單防252,另一種防4
也是打怪..最後到配招了
配招...盾型的話,配一些干擾技如毒毒,液圈等等
特攻型,滑浪,凍光等等都很不錯
===============================================
a網姐係
http://pokemon.aucy.com/
有錯的話老手請指- -
or有咩唔夠完整講我知-_-

[個人認為]育成方面
寫一個攻型+盾型會好

-o-...慢慢睇下先

建議版主把post置頂
潜水中......

種族值:

1.新手連a網都未知咩呀高手.
2.點按請教一下。
囧囧囧囧囧囧囧囧

引用:
原帖由 夜游神 於 2009-12-5 20:55 發表
種族值:

1.新手連a網都未知咩呀高手.
2.點按請教一下。
新手很多也知什麼是a網來的
既然沒有人希望我存在
干脆自己消失算了吧

引用:
原帖由 破滅‧願望 於 2009-12-6 18:54 發表
新手很多也知什麼是a網來的
是嗎
可是很多新手也問些A網可以找到的答案

還是說已養成伸手就有人教的習慣了嗎...
※目前打算重組一次隊伍

ムウマ♂ 臆病
30-4-[18-19]-30-30-30 格68     30-[6-7]-24-30-30-30 格67
[26-27]-[18-19]-[18-19]-30-30-30 格70     [20-21]-[18-19]-30-30-30-30 格69

アーケン♂陽気
31-31-21-18-24-31     31-31-12-[3-5]-18-31

有d野唔係好明......
好似我隻175咁.......
我打哂d數值之後......
佢話我既攻擊係0~31 ...防禦,特防同速度都係......
但係我ge特攻就係20~31.......
姐係點解...??唔係好明......解答吓......

引用:
原帖由 mingming2009 於 2009-12-31 17:38 發表
有d野唔係好明......
好似我隻175咁.......
我打哂d數值之後......
佢話我既攻擊係0~31 ...防禦,特防同速度都係......
但係我ge特攻就係20~31.......
姐係點解...??唔係好明......解答吓...... ...
這是因為等級太低
如果升高級一d,再試過,就有準確的數值(25lv左右)
不過要記得練左咩努力值...如果唔想記就用育成屋啦....(生蛋個到)

引用:
原帖由 jackey571227 於 2009-12-5 16:54 發表
事實上網上都有-_-不過算喇,反正冇野做就打下啦...
個體值是1-31不等
突然看到

不是0-31嗎?
Resurrected

雖然犯規,
但指出錯處是好處
回#9
可以去100lv wifi battle到check個體
潜水中......

引用:
原帖由 Gira 於 2010-2-11 21:36 發表
雖然犯規,
但指出錯處是好處
置頂帖不構成推帖的問題
何況不指證可能會誤導人家
所以冇所謂啦

P.S.麻煩找人編缉一下

Resurrected

X 毋
O 冇
潜水中......

引用:
原帖由 Gira 於 2010-2-11 21:55 發表
X 毋
O 冇
=.="
我認輸了
Resurrected

找人來編緝一下可以嗎
引用:
個體值:
每一隻精靈個體值都不同
個體值是0-31不等
Resurrected

不好意思...小弟還是搞不清楚努力值有何用?
是否指如果我要練努力值,那我就要一直打那方面越高的精靈多些?

如:我要練鬼斯通ゴースト(No.093)
   我選擇練特攻,那我是否要一直去打如迷唇娃這類特攻較強的精靈呢?

練來又有何用呢?

另外,個體值又要怎麼看呢?
其實小弟從初代開始玩也沒有注意到這些東西呢- -
一直都是打打打,目標LV100...就如此簡單...現在覺得自己好膚淺

希望有人解答在下的疑難...感謝...

引用:
原帖由 EliteTrainer 於 2010-2-13 23:04 發表
找人來編緝一下可以嗎
引用:
個體值:
每一隻精靈個體值都不同
個體值是1-31不等
點解仲未編輯

天將降大任于斯人也 必先苦其心志 勞其筋骨 餓其體膚 空乏其身 惡其牌運 製造不調 無銃四位 立直必銃 狂扣pt

引用:
原帖由 asdhk 於 2010-4-3 12:21 AM 發表
不好意思...小弟還是搞不清楚努力值有何用?
是否指如果我要練努力值,那我就要一直打那方面越高的精靈多些?
如:我要練鬼斯通ゴースト(No.093)
   我選擇練特攻,那我是否要一直去打如迷唇娃這類特攻較強的精靈呢?
練來又有何用呢?
另外,個體值又要怎麼看呢?
其實小弟從初代開始玩也沒有注意到這些東西呢- -
一直都是打打打,目標LV100...就如此簡單...現在覺得自己好膚淺
希望有人解答在下的疑難...感謝...
練努力值可增加該項能力之能力值
努力值列表:
http://bulbapedia.bulbagarden.ne ... _effort_value_yield
練努力可拔尖PM的能力

另個體值只能計算出來:
http://pokemon.aucy.com/nds/cal.php
Resurrected

引用:
原帖由 EliteTrainer 於 2010-4-4 20:51 發表

練努力值可增加該項能力之能力值
努力值列表:
http://bulbapedia.bulbagarden.ne ... _effort_value_yield
練努力可拔尖PM的能力

另個體值只能計算出來:
http://pokemon.aucy.com/nds/c ...
上面努力值的網站是過期了嗎?

引用:
原帖由 asdhk 於 2010-4-4 10:36 PM 發表

上面努力值的網站是過期了嗎?
沒有過
Resurrected

39 12
發新話題