發新話題

[HKPMA活動] [已取消]HKPMA 5月份PCG及Video Game聚會

引用:
原帖由 william4440 於 2010-5-16 19:07 發表

[請無視]對立Z DECK不戰贏
必須要以 "I win the game" or "爆人deck"的方法取贏~ [/請無視]
整條咁既rule全世界都會冇朋友

回復 101# 小奇 的帖子

好啦
咁我拎副耿鬼GR出副啦

引用:
原帖由 sam20011336 於 2010-5-16 17:31 發表
我想去5月23日個PCG聚會, 我之前未去過, 唔知個聚會係點樣 = =, 想問下係唔係有咭組就可以同人打? 我好耐以前有玩, 依家想玩番, 我想買基本咭組加少少補充包熱下身先, 會唔會因為咭組太廢無人同我打= =?

同埋需唔需 ...
聚會其實都算係一個小比賽

為了方便參與官方賽,想買擴張包就盡量買英文PL或以後的set,雖然現在行的是DP on,但世界賽後應該會ban幾set,
所以買PL或以後的set比較好
http://pokebeach.com/
這網左邊的Card Scan的Diamond/Pearl sets及 Legend sets都是現在可用的卡

2011世界大會努力!

引用:
原帖由 william4440 於 2010-5-16 07:07 PM 發表

[請無視]對立Z DECK不戰贏
必須要以 "I win the game" or "爆人deck"的方法取贏~ [/請無視]
你地應該慶幸美國官方比賽都(應該)唔會見到呢副野既出現
你還是回火星吧!

引用:
原帖由 花穗 於 2010-5-16 03:25 發表
1. full team對戰: 是否指6隻PM?
2. 精靈等級限制為01-50: 是否限制50LV以上學到而不可遺傳不可使用?
3. 只能主動催眠對手一隻精靈: 是否同時限制了黑洞? (因為係Double Battle) ...
1.沒有錯
2.可以這樣說:{50LV以上才學到而不可遺傳那又如可在lv50使用~?}
3.491為禁用pm.如無記錯,圖圖犬不可抄那些被禁pm的獨有招~

如有錯,請指正~

引用:
原帖由 愛麗斯公主 於 2010-5-18 14:59 發表

1.沒有錯
2.可以這樣說:{50LV以上才學到而不可遺傳那又如可在lv50使用~?}
3.491為禁用pm.如無記錯,圖圖犬不可抄那些被禁pm的獨有招~

如有錯,請指正~
2.用HGSS就可解決這問題

引用:
原帖由 celluloid 於 2010-5-18 16:24 發表

2.用HGSS就可解決這問題
問題係只可以用1-50 lv 既pm

引用:
原帖由 Yuen_軒 於 2010-5-18 18:41 發表

問題係只可以用1-50 lv 既pm
51以上會強制降回50
既然沒有人希望我存在
干脆自己消失算了吧

最近變左溫書mode
今次唔尼了

引用:
原帖由 破滅‧願望 於 2010-5-18 21:50 發表

51以上會強制降回50
你誤會了  
不是不能降回50
是指明不可以用50以上

比賽規則:
1. 精靈及道具不得重覆. 精靈等級限制為01-50

沒記錯上次因為較少人用dp/pt   先破例可以用50以上

當日的聚會比賽 將不會提供 wii 作調整lv 之用
所以有興趣 參賽的 訓練員 請預備好 lv 01- lv50的精靈參加

當日聚會,及過往 幾個月聚會的狀況
將會用作參考去製作夏聯 賽程 和 規則
所以最近幾次聚會可以當作測試參加者的反應之用

如上面所言,規則上用GS cup調整可不可以?
Q!!!

引用:
原帖由 elvis 於 2010-5-19 00:39 發表
如上面所言,規則上用GS cup調整可不可以?
DP、Pt沒有GS Cup設定是一大問題
http://hk.myblog.yahoo.com/burning-toys<<網上玩具商店,歡迎查閱
我只是路過的熱血笨蛋,給我記好了!

今次比賽 將不會提供 wii 作調整lv 之用<...這沒有太大問題,但上次確實有一個很大的問題~
我覺得決賽應該要用wii,決賽沒有wii,會沒有氣氛er~
第二,這才是重點.總覺得除了夏聯跟winter聯大型點的比賽外,其他都是沒有氣氛可言.想幹什麼就幹什麼,只要不是非法<...雖可能是犯法~
個人認為,電玩都可以像卡賽般,所有對戰,兩個人坐在椅子上對住,中間有張檯阻隔般.可降低溝通之可能性.

明白了~
咁本次活動是否沒有限制只可使用金銀作賽?

我在意既只係50LV以上先學到而遺傳不能既招式是否可以使用~
而且限制左1-50lv同時限制左部份50lv後進化既pm~
所以請清晰界定~

引用:
原帖由 花穗 於 2010-5-19 11:45 發表
明白了~
咁本次活動是否沒有限制只可使用金銀作賽?

我在意既只係50LV以上先學到而遺傳不能既招式是否可以使用~
而且限制左1-50lv同時限制左部份50lv後進化既pm~
所以請清晰界定~ ...
遺傳不能的招式在Lv50的限制下自然學不到
如果能用出來也只會被視為非法修改而取消資格
班吉拉和啟暴龍一般情況下也自然用不了
http://hk.myblog.yahoo.com/burning-toys<<網上玩具商店,歡迎查閱
我只是路過的熱血笨蛋,給我記好了!

引用:
原帖由 立立 於 2010-5-19 12:33 發表

遺傳不能的招式在Lv50的限制下自然學不到
如果能用出來也只會被視為非法修改而取消資格
班吉拉和啟暴龍一般情況下也自然用不了
我當然知道落實1-50lv後,果d招學不到,而且不能使用~
問題係我想知今次是否真係實行1-50lv,而唔會有上面所講,用gs cup既情況~
如果唔用gs cup,咁是否可以以白金,珍珠,鑽石作賽~

假如雙方皆用GS cup作賽,並且本身有pm高於50lv,會否視作犯規論?
Q!!!

間接來說 kai龍 巨金尼d已經被禁了 =.-?

回復 119# 電波肥鼬 的帖子

>Lv50 進化的會被禁.

發新話題