發新話題

[HKPMA活動] [圓滿結束]HKPMA 2010年度電玩夏季聯賽 (恭喜 Alvin 成為冠軍)

本主題由 pikapika 於 2010-7-19 13:26 解除置頂

[圓滿結束]HKPMA 2010年度電玩夏季聯賽 (恭喜 Alvin 成為冠軍)

HKPMA 2010 年度 Pokemon電玩夏季聯賽 (十週年超豪華紀念賽)

日期:2010年7月18日(星期日)
時間:12:00 - 19:00
地點:城市大學(P4907/P4908室)
收費: 入場(免費)      參賽 ($20)

比賽流程:
12:00-13:00 參加者報名登記
13:15-15:00 初賽
15:00-15:30 小休
15:30-16:30 複賽
17:00-           冠軍戰/季軍戰

初賽:小組循環賽. 總共八名選手出線
複賽:八名出線者重新抽選進行淘汰賽.
決賽:複賽中最後勝出2名參加者將於 wii pbr 以實況形式進行冠軍戰

比賽規則:  
- 對戰模式: Double battle, 雙方派1-6隻精靈出戰. 等級限制 lv1-50  (以遊戲內顯示計算)

- 勝負條件: 該對戰回合結束時,對手出戰精靈全部進入ひんし(頻死),我方則有不少於一隻精靈不是ひんし狀態時,判我方勝利。

- 出戰精靈及裝備道具不得重覆

- ドーブル(圖圖犬)利用スケッチ(掃瞄)而學會的招式當中,不得使用/持有下述禁用精靈中所擁有的專用招式

- 對戰時,不可以使用以下精靈
    全國編號:   [150]ミュウツー [151]ミュウ  [249]ルギア [250]ホウオウ   [251]セレビィ
                        [382]カイオーガ [383]グラードン [384]レックウザ [385]ジラーチ [386]デオキシス
                        [483]ディアルガ [484]パルキア [487]ギラティナ [490]マナフィ [491]ダークライ [492]シェイミ [493]アルセウス

- 對戰時,不可以使用以下裝備道具
                こころのしずく
- 使用任何招式使雙方精靈於同一回合內進入ひんし(瀕死)而導致ひきわけ(打和)情況發生時,判雙方落敗。

- 對戰時,只能主動催眠對手一隻精靈,直至對方以任何形式回復正常 或 進入ひんし(瀕死)狀態. 對手自行進入睡眠則不在此限

- 隊伍中只限使用一隻 580-600 種族值精靈 (此範圍包括2隻特例 [289]ケッキング[486]レジギガス

注意事項:
- 玩家需自備Pokemon Diamond/ Pearl / Platinum/  Heart Gold / Silver Soul 遊戲卡帶及合符比賽規則的精靈方可參賽

- 報分: 每場對戰後必需報分. 除勝負外,還包括勝方的剩餘隻數和雙方隊伍精靈的全國編號,而作紀錄
        精靈數目計算方式: 沒有特殊狀態: 1隻       擁有特殊狀態: 0.5隻      ひんし(瀕死)狀態: 0
- 重賽: 若因器材的問題引致斷線等問題引致未能分出勝負,請向工作人員申報
        由工作人員判斷是否需要重賽。
        重賽時限為15分鐘,15分鍾內仍未分出勝負時,將以剩餘精靈數目作為判定勝負的方法。
        若精靈的數目相同,則以精靈的HP百份比判定,若再相同,則判定為雙方落敗。

- 不得以非原裝遊戲卡作賽,違者將被取消資格

- 比賽期間因主機電量不足而無法繼續作賽者,視為棄權。

- 若發現對方有不正確行為/精靈有問題時,請立即向在場工作人員會報。若在判定勝敗後仍未通知工作人員,該場比賽的結果將被視為有效

- 任何引致妨礙比賽整體運作的行為,經過工作人員判斷後,有權判決生事者取消資格。

- 聯盟保留發佈參賽精靈資料的權利

獎項
冠軍: 
阿爾宙斯 FIGURE 
日本 POKEMON CENTER 限定版 NDS 套
日本 POKEMON CENTER 限定版 pokewalker 套
日本 POKEMON CENTER 限定版 文件夾

亞軍:
pokemon nds 帶盒 
日本 POKEMON CENTER 限定版 NDS 套
日本 POKEMON CENTER 限定版 pokewalker 套
立體圖鑑 1set

季軍:
Pokedoll 1隻

幸運大抽獎:
Pokedoll
日本 POKEMON CENTER 限定版 貼紙
日本 POKEMON CENTER 限定版 扭蛋/模型

神秘獎項: 參加者當日只要符合特定條件, 將會得到神秘獎品, 只此一份

備註:
- 請勿早於工作人員進入場地,以免發生意外
- 比賽流程會視乎情況而有所調動,請留意工作人員指示
- 場地內切勿飲食(工作人員除外),保持場地整潔
- 請自行保管財物,任何遺失損壞主辦單位恕不負責
- 保持個人衛生,避免病毒經飛沬傳播,如出現傳染病症狀或持續一週的ハンマー状態,建議留家休息
- 如比賽當天早上10點後發出/準備發出紅/黑色暴雨、八號風球或以上台風時,當天比賽則會改期。

比賽場地位置圖:
由又一城出口進入城市大學, 自動扶手電梯上一層後
根據下圖路線可以找到 p4907 / p4908 的房間
(p 為purple 紫色區域)

( ‿‿ ) < PMA Wifi 戦 もう何も恐くない
戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦

WOW 下次終於都夏聯了

話時話 單打定雙打 =.= ...
仲有點解唔係GS賽 /_\

單定雙啊 a_a?
雙打我死比你睇~_~

引用:
原帖由 電波肥鼬 於 2010-6-26 23:12 發表

唔係GS賽+1
要重設隊伍了

引用:

謝謝提醒
真的 抄漏一句 orz..

>> 仲有點解唔係GS賽 
因為根據 3-4月聚會經驗
沒有gs 的人除了以wii 作等級調整比想象中需時
所以作此安掛,希望參加者能互相遷就
引用:
原帖由 Yuen_軒 於 2010-6-26 23:16 發表
單定雙啊 a_a?
雙打我死比你睇~_~
就算雙打都唔駛死
最緊要有抽獎 XD
戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦

引用:

如果玩真正既GS 賽 你就會覺得好無聊

支持唔打GS賽~反正都應該唔關我事,呵呵

大丈夫だチ
其實怒啤緊你

引用:
原帖由 Deon 於 2010-6-26 23:27 發表

謝謝提醒
真的 抄漏一句 orz..

>> 仲有點解唔係GS賽 
因為根據 3-4月聚會經驗
沒有gs 的人除了以wii 作等級調整比想象中需時
所以作此安掛,希望參加者能互相遷就

就算雙打都唔駛死
最緊要有抽獎 XD ...
得 我即刻練隊惡隊出黎收哂你地x  今次夏聯食正我本行
1-6 隻 即係 6 vs 6 既 double battle啦 =v=

引用:
原帖由 電波肥鼬 於 2010-6-26 23:30 發表

得 我即刻練隊惡隊出黎收哂你地x  今次夏聯食正我本行
1-6 隻 即係 6 vs 6 既 double battle啦 =v=
點知有無 "X問" / "葉X" 出來1打6

要打夏聯就要用最強的隊伍
WRITE your FUTURE!

總覺得亞軍獎品比冠軍的還吸引
Q!!!

引用:
原帖由 Deon 於 2010-6-26 23:40 發表

點知有無 "X問" / "葉X" 出來1打6

要打夏聯就要用最強的隊伍
WRITE your FUTURE!
最強既隊伍... 個隊係我第一次玩pokemon wi-fi用既雙打隊 = = 不過 ... 要100 lv先 effective =.=
kai龍 個d都冇得用(要55 lv -.-) 基本上要用的都只可以從580開始

仲以為打gs cup (其實都ok想)
今次又再亂入下先www

記錄:50-16768-66308

~,~
咁快就夏聯=-=
糟糕~好多道具唔知去曬邊=-=
唔想又好像6月聚時一樣=-=
今次死得人多=-=

引用:
原帖由 @小龍@ 於 2010-6-26 23:57 發表
~,~
咁快就夏聯=-=
糟糕~好多道具唔知去曬邊=-=
唔想又好像6月聚時一樣=-=
今次死得人多=-=
今次唔洗指意入到8強啦你 -.- 分組賽就把你幹掉先 

今次禁用所有神獸嗎?
[多謝阿鄭教路]
PM 大毛公仔有一隻入手了
[/多謝阿鄭教路]

請問咩叫GS賽 ?

引用:
原帖由 alht91 於 2010-6-27 00:06 發表
請問咩叫GS賽 ?
http://hkpokemona.org/forum2/viewthread.php?tid=3590
Q!!!

我有D想亂入www
或者可以攞番隻n年前練好o既爆攻怪力同爆速耿鬼出黎

(天音:卡game又耿怪,NDS又耿怪,你悶唔悶D呀)
引用:
原帖由 elvis 於 2010-6-26 23:44 發表
+1

覺得神秘獎項,幸運大抽獎較吸引

引用:
原帖由 elvis 於 2010-6-26 23:44 發表
+2

引用:
原帖由 小離子 於 2010-6-27 00:35 發表

+2
+3   

發新話題