發新話題

Battle Spirits基本玩法

本主題由 pikapika 於 2010-8-25 12:03 提升
引用:
原帖由 mc255 於 2010-8-21 11:06 發表

可~惡!!
咁你有冇,同你換也可吧~
我再用一張R來換你一張X是沒有所謂的!!!!!

地點在哪!!!!!!!!!!!!!!!!!?

另外,大家知道如何在bs版屈錢嗎?

過份的現實會令世界停滯不前
過份的理想會令社會陷於不安
須從中平衡方能讓人類進步。

引用:
原帖由 奧得 於 2010-8-21 13:16 發表

我再用一張R來換你一張X是沒有所謂的!!!!!

地點在哪!!!!!!!!!!!!!!!!!?

另外,大家知道如何在bs版屈錢嗎?
綠字:點會咁有着數~
2張R換一張X就叉悟多
紅字:悟知,不過就知電腦幾時悟防,幾時防

引用:
原帖由 mc255 於 2010-8-21 20:20 發表

綠字:點會咁有着數~
2XR換一張X就叉悟多
悟紅字:悟知,不過就知電腦幾時悟防,幾時防
話被我聽(藍字)

好吧,講就講啦
首先,AI會喺兩種情況而作出晤同選擇
電腦生命值≧3時
電腦基本上會留一攻,留一守
例如:
己方場上有2頭普通狀態SPIRIT(兩頭既BP都係3000)
電腦場上有3頭普通狀態SPIRIT(分別為BP1000,BP3000,BP4000)
那假如現在係對方的攻擊階段
佢只會用BP3000的Spirit來攻擊
其餘兩隻留守
又假如:
己方場上有2頭SPIRIT(兩頭既BP都係4000,一隻普通狀態,一隻疲勞狀態)
電腦場上有3頭普通狀態SPIRIT(分別為BP1000,BP3000,BP3000)
那麼電腦悟會攻過來
而且通常佢既Spirit數<己方的life數
及己方Spirit不是全數疲勞時
都5會作全體攻擊

電腦生命值≦2時
如果唔係電腦既Spirit數≧己方的life數
及己方Spirit全數疲勞時
都只會撰擇全部留作防守
對方考慮攻擊的條件:
1.電腦嘅生命值≧3
2.電腦場上嘅Spirit嘅BP≧己方Spirit嘅BP
3.己方BP≧電腦嘅Spirit的那頭Spirit是處於疲勞狀態
==============
防禦之後再講

引用:
原帖由 mc255 於 2010-8-22 13:08 發表
好吧,講就講啦
首先,AI會喺兩種情況而作出晤同選擇
電腦生命值≧3時
電腦基本上會留一攻,留一守
例如:
己方場上有2頭普通狀態SPIRIT(兩頭既BP都係3000)
電腦場上有3頭普通狀態SPIRIT(分別為BP1000,BP3000,BP4000)
那 ...
電腦是很笨的…
例如我用激神皇打人,對面有一隻6cost…對面硬要找低cost來擋我結果全滅
=======
最近發現了本命想玩的deck了!
就是想獸dack!
抽牌跟特召超大獸好爽!

這個嘛
AI的防禦也是因血量
基本上AI血量>1(or2)時
1.我方攻擊Spirit的BP>AI最高BP的Spirit的BP時
 AI會不防
2.我方攻擊Spirit的BP<AI其中一隻Spirit的BP時
 AI會以最少BP但又比你高的來擋
(例子:
我方Spirit2隻 分別為4000BP 和1000BP
AI Spirit3隻 BP分別為1000 2000 3000
1.我方使用4000BP那隻攻擊時
 AI會用生命值
2.我方使用1000BP那隻攻擊時
 AI會以2000BP那隻擋)

AI血量=1(or2)時
AI會以最低BP者作防禦
(例子:
我方Spirit2隻 分別為4000BP 和1000BP
AI Spirit3隻 BP分別為1000 2000 3000
1.我方以1000BP那隻攻擊
 AI以1000BP那隻阻擋
2.我方以4000BP那隻攻擊
 AI以1000BP那隻阻擋)
基本上AI生命=1時只要人數比他多就好www
當然AI會用Magic協助
好像紫色的Deadly Balance就會很麻煩了

---以上經驗只供參考---
魔幻之夢‧楓紅  斷尾確認
秋祭傳 第一話@20/3
我只是一個萌靈夢的火岩鼠控,給我好好記住!

其實我想問下如果爆盒(即買成盒)係咪一定會有一張X架!?

引用:
原帖由 npy 於 2010-8-23 16:55 發表
其實我想問下如果爆盒(即買成盒)係咪一定會有一張X架!?
DS版:每盒有0~2張X rare

DS版???   小弟真係唔知咩
求解釋!?

引用:
原帖由 npy 於 2010-8-23 17:07 發表
DS版???   小弟真係唔知咩
求解釋!?
他說NDS的遊戲版
實卡就不知了(逃

果然係NDS
求求其他人答我
實卡爆盒(即買成盒)係咪一定會有一張X架!?

引用:
原帖由 奧得 於 2010-8-9 18:19 發表

我剛剛又抽了一盒但卻又沒有x rare。(弟弟之前抽了一盒又不中)
以奧得兄既呢句嚟睇
每盒0~1張X rare

我想問一下DS版第二章shop嗰個咩咩予選之後咪要去カレー屋,但係我觸發5到劇情。另外有冇人可以詳細講轉召,我5係好明

爆盒的話1-7代只有一張X(有可能冇
8代-9代就2張X
潛水中

發現了這卡的原創故事也很有趣
卡的說明文可以拼出6個色大慨的世界…
比起動畫那個啥啥突破有趣多了
基本是個叫洛洛的冒險者在異世界旅行的故事?

赤:
恐龍跟龍人互相戰爭的世界
後期被所謂的虛龍亂入了?

綠:
森林的世界
就是森林的生物跟亂暴者的戰爭
好像是共通地有亂暴者以外的東西亂入…(轉召?)

藍:
有五個國家,為了名利在競技場互戰
某種意義上是個和平的世界…

白:
很高的科技機械們對抗侵略者的世界
好像還有歌姬們從中助戰…
(話說有人可以解說下BS08那張X罕有翼神機グラン・ウォーデン嗎?「侵略世之翼。現在成為守護世界之翼。」看說明就覺得好燃w)

黃:
WS跟Aquarian Age的世界(誤
由童話般的國度構成的多國家世界…故事最完整的一色
這次主線是洛洛去找在黃世界的七條鑰匙
在8彈好像全找到了…也知道了七條鑰匙的意義…問題是我不知道
還有天靈們快來用力踐踏我吧

紫:
疑似魔族的世界
因為由貴族統治所以沒很大的戰爭…
好像是七大魔將(這甚麼中二名…)的某人背叛了向世界宣戰?

因為只是隨便看過而已…有錯請修正 (逃

回復 94# Godot 的帖子

真!?
但係香港有排都未出8代-9代
ps:如果我宜家實卡爆盒(即買成盒)買2-6代邊代好???

引用:
原帖由 npy 於 2010-8-24 10:41 發表
真!?
港版好似出到第四代泎喎
另,你玩咩色DECK?

引用:
原帖由 npy 於 2010-8-24 10:41 發表
真!?
...
其實基本一定要爆第一代至少3次才可以有足夠的好用獸/magic來用...
過份的現實會令世界停滯不前
過份的理想會令社會陷於不安
須從中平衡方能讓人類進步。

我玩藍+黃DECK
但係第一代冇藍同黃卡
其實我好想要第3代果隻藍X卡

引用:
原帖由 npy 於 2010-8-24 11:34 發表
我玩藍+黃DECK
但係第一代冇藍同黃卡
其實我好想要第3代果隻藍X卡
o