57 123
發新話題

HKPMA 9月份Pokemon Card Game聚會

本主題由 System 於 2010-9-27 05:00 解除限時置頂

HKPMA 9月份Pokemon Card Game聚會

香港寵物小精靈聯盟(下稱HKPMA)自2001年起,一直義務舉辦各式各樣的寵物小精靈聚會及比賽活動,
目的旨在為寵物小精靈遊戲的玩家及愛好者,在本地提供聯誼交流的機會,並推廣寵物小精靈及其週邊產品。

多年來HKPMA僅以有限資源維持活動開支及基本運作,透過向外界接觸把握機遇,提升各項活動質素。
HKPMA昔日活動只約定於街頭/公園/商場進行,至今與大專院校相關學會合作,為參加者提供優質場地;
由以前每年僅有兩次非官方聯賽賽事,到現時的每月定期聚會,令玩家們能夠進行更長時間交流。
近年活動更承蒙寵物小精靈遊戲卡香港官方代理JFL Trading贊助支持,協助HKPMA減免收費同時增加獎品回饋參加者。

聯盟存續至今,除了多謝為本聯盟無償付出時間/金錢/勞力的一眾工作人員外,更少不得就是熱心參與聯盟活動的大家。

HKPMA歡迎任何對寵物小精靈有興趣的人士參加聚會,令聚會更加熱鬧!

聚會詳細資料:
引用:
HKPMA 2010年9月份Pokemon Card Game聚會
日期:2010年9月26日(星期日)
地點:城市大學教學樓Y4701室 (地圖按此)
活動時間:11:00~19:00
比賽報名時間:11:00~12:00
比賽時間:12:00~16:00
參賽收費:$10(免費入場 / 城大學生若出示學生証,可享免費)
活動內容:POP比賽、免費PCG入門教學及自由對戰
比賽賽制:瑞士制
比賽規則:Modified - Constructed(60張卡組,個人單打),日規(可使用系列:MD~L3)
*視參賽人數而定,成績優異者可獲得擴充包等獎賞,其餘參加者亦可參與另設的抽獎活動
*特別鳴謝寵物小精靈遊戲卡香港官方代理JFL Trading贊助
*比賽活動需要使用pop id,pop id 可於當日向工作人員申請
引用:
以上活動資訊亦會於HKPMA facebook群組更新
→按此進入←
請即加入群組,隨時獲取更新資訊
備註:
- 請勿早於工作人員進入場地,以免發生意外
- 場地內切勿飲食(工作人員除外),保持場地整潔
- 請自行保管財物並妥善存放,如有任何遺失/損壞,主辦單位恕不負責
- 保持個人衛生,有需要請佩帶口罩,避免病毒經飛沬傳播;如出現傳染病症狀,建議留家休息並從速就醫
- 尊重知識產權,電玩活動只接受使用正版遊戲匣帶參加;違者將被邀請離開,已付入場費恕不退還
- 如聚會當天早上10點後,天文台發出/準備發出紅/黑色暴雨、八號風球或以上台風時,
  又或者因某些原因而令政府宣佈取消公眾集會時,當天的聚會則會取消。

pma聚會居然用瑞士制
2011世界大會努力!

出左9月卡聚時候了。……咦,入場費好似貴左……
最大問題好似係DP1開始……即係又見到hamana,土偶……
原來hamana同土偶先係傳說……再現了。

去唔到 T^T"

POP比賽行日規?

md on 好野!!!!~
我去得架WWW??

想睇下有幾多新deck係唔用土偶都run得順

話說日文有md架咩= =
咁Dp4點知邊d係邊d唔係喎= =

引用:
原帖由 草泥馬 於 2010-9-2 21:26 發表
去唔到 T^T"

POP比賽行日規?
謎之情報︰這個要POP ID的會報分上官網的POP賽不是代理搞的www

唉,我好想落場,但今次係個制度唔俾我落...wwww

那日文(獨有)promo怎辦?

記錄:50-16768-66308

回復 5# 古月 的帖子

結果又係變番md-on。
唔通真係要用佳古deck戰鬥!?
冇心理準備……都未有機會同佢強化。

或者用變瘦版巨金應戰……

大家睇錯啦,dp on 係一個幻覺
行瑞士制其中一個目的係縮短比賽時間及
嘗試解決過往分組循環時解決唔到的問題
最重要的係為大家增加pop分
雖然可能會有人覺得冇pma特色
但可以改善問題我唔介意冇特色

引用:
原帖由 阿鄭 於 2010-9-2 21:47 發表
Tournament Organizer說︰非reprint卡的話在DP4之後出的才用吧

引用:
原帖由 阿鄭 於 2-9-2010 21:47 發表
「獨有」一詞多義喎

引用:
原帖由 celluloid 於 2010-9-2 21:49 發表

Tournament Organizer說︰非reprint卡的話在DP4之後出的才用吧

可以用palkia X

記錄:50-16768-66308

引用:
原帖由 阿鄭 於 2010-9-2 21:49 發表

可以用palkia X
你確定palkia X真的不是「非reprint卡」嗎?

好多deck都未改……
電磁盤deck、雪米deck……
或者用火猴博下……睇下順唔順先……

引用:
原帖由 celluloid 於 2010-9-2 21:47 發表

謎之情報︰這個要POP ID的會報分上官網的POP賽不是代理搞的www

唉,我好想落場,但今次係個制度唔俾我落...wwww
有日文用又有pop分
真開心XD
2011世界大會努力!

為左pop排名張機票,大家努力?

引用:
原帖由 Knuckle 於 2-9-2010 21:52 發表
為左pop排名張機票,大家努力?
都係算la我e種player

pop積分可以有幾大作用?我對頭獎果d諗都冇諗過,有細獎就夠。

引用:
原帖由 lthchung 於 2010-9-2 21:57 發表
pop積分可以有幾大作用?我對頭獎果d諗都冇諗過,有細獎就夠。
「積分」用嚟換機票,「參加場數」用嚟換「players reward」嘅閃卡

57 123
發新話題