53 123
發新話題

[HKPMA活動] [完]十月份VIDEO GAME / CARD GAME聚會[萌]

本主題由 Arcueid 於 2010-10-11 00:22 解除置頂

[完]十月份VIDEO GAME / CARD GAME聚會[萌]

香港寵物小精靈聯盟(下稱HKPMA)自2001年起,一直義務舉辦各式各樣的寵物小精靈聚會及比賽活動,
目的旨在為寵物小精靈遊戲的玩家及愛好者,在本地提供聯誼交流的機會,並推廣寵物小精靈及其週邊產品。

多年來HKPMA僅以有限資源維持活動開支及基本運作,透過向外界接觸把握機遇,提升各項活動質素。
HKPMA昔日活動只約定於街頭/公園/商場進行,至今與大專院校相關學會合作,為參加者提供優質場地;
由以前每年僅有兩次非官方聯賽賽事,到現時的每月定期聚會,令玩家們能夠進行更長時間交流。
近年活動更承蒙寵物小精靈遊戲卡香港官方代理JFL Trading贊助支持,協助HKPMA減免收費同時增加獎品回饋參加者。

聯盟存續至今,除了多謝為本聯盟無償付出時間/金錢/勞力的一眾工作人員外,更少不得就是熱心參與聯盟活動的大家。

HKPMA歡迎任何對寵物小精靈有興趣的人士參加聚會,令聚會更加熱鬧!

聚會詳細資料:
引用:
HKPMA 2010年10月份Video Game聚會
日期:2010年10月10日(星期日)
地點:城市大學鄭翼之樓三樓 CY-314(地圖按此)
聚會時間:12:00 - 19:00
活動資料:

活動內容: 輪盤戰(Rotate Battle)
活動時間: 14:00 - 16:00

活動形式: 抽籤編位進行淘汰賽,最後勝出者將有一份小禮物
參賽收費: $5
人數上限: 16人

對戰形式:Rotate Battle (IR 連線)
對戰規則:
1. 出戰精靈六隻.出戰精靈及裝備道具不得重覆. 只限只用全國編號494-642+645
2. 只能主動催眠對手一隻精靈,直至對方回復/昏迷
3. 己方餘下一隻時使出ほろびのうた(Perish Song)、だいばくはつ(Explosion)、じばく(Selfdestruct)、みちづれ(Destiny Bond)
    自行判定使出一方落敗
4. 只限使用一隻 580-600 種族值精靈
5. 不可以使用 Miracle Shooter

=================================================================================

活動內容: 三對三對戰(Triple Battle)
活動時間: 16:30 - 18:30

活動形式: 抽籤編位進行淘汰賽,最後勝出者將有一份小禮物
參賽收費: $5
人數上限: 16人

對戰形式:Triple Battle (IR 連線)
對戰規則:
1. 出戰精靈六隻.出戰精靈及裝備道具不得重覆. 只限只用全國編號494-642 +645
2. 只能主動催眠對手一隻精靈,直至對方回復/昏迷
3. 己方餘下一隻時使出ほろびのうた(Perish Song)、だいばくはつ(Explosion)、じばく(Selfdestruct)、みちづれ(Destiny Bond)
    自行判定使出一方落敗
4. 只限使用一隻 580-600 種族值精靈
5. 不可以使用 Miracle Shooter

注意: 2場小型比賽均個別收取參賽費
引用:
HKPMA 2010年10月份Pokemon Card Game聚會
日期:2010年10月10日(星期日)
地點:城市大學康樂樓5樓 多用途活動室E(食堂前左手邊通道直行轉右)
活動時間:11:00~19:00
比賽報名時間:11:00~12:00
比賽時間:12:00~16:00
參賽收費:$10(免費入場 / 城大學生若出示學生証,可享免費)
活動內容:POP比賽、免費PCG入門教學及自由對戰
比賽賽制:瑞士制
比賽規則:Modified - Constructed(60張卡組,個人單打),美規,可使用系列:MD~L3

*視參賽人數而定,成績優異者可獲得擴充包等獎賞,其餘參加者亦可參與另設的抽獎活動
*特別鳴謝寵物小精靈遊戲卡香港官方代理JFL Trading贊助
*比賽活動需要使用pop id,pop id 可於當日向工作人員申請
引用:
以上活動資訊亦會於HKPMA facebook群組更新
→按此進入←
請即加入群組,隨時獲取更新資訊
備註:
- 請勿早於工作人員進入場地,以免發生意外
- 場地內切勿飲食(工作人員除外),保持場地整潔
- 請自行保管財物並妥善存放,如有任何遺失/損壞,主辦單位恕不負責
- 保持個人衛生,有需要請佩帶口罩,避免病毒經飛沬傳播;如出現傳染病症狀,建議留家休息並從速就醫
- 尊重知識產權,電玩活動只接受使用正版遊戲匣帶參加;違者將被邀請離開,已付入場費恕不退還
- 如聚會當天早上10點後,天文台發出/準備發出紅/黑色暴雨、八號風球或以上台風時,
  又或者因某些原因而令政府宣佈取消公眾集會時,當天的聚會則會取消。

機聚card聚分開咁遠既?
既然沒有人希望我存在
干脆自己消失算了吧

引用:
原帖由 破滅‧願望 於 2010-9-28 17:41 發表
機聚card聚分開咁遠既?
場地問題到現在還要問的嗎

踢比賽黎唔到sosad

去機聚好了,咭聚等pre-release再玩!又來多公仔聚會!

做個好學生,pre-release再見。

很好,我是卡死忠 (逃

期待今次見到新的公仔,之前咭聚的raven天蠍好好玩.....變左公仔聚會 (佢隻圓企鵝更好玩)

機聚希望不是2vs2

引用:
原帖由 愛麗斯公主 於 2010-9-29 23:00 發表
機聚希望不是2vs2
只要不是單打就可以的路過
過份的現實會令世界停滯不前
過份的理想會令社會陷於不安
須從中平衡方能讓人類進步。

引用:
原帖由 奧得 於 2010-9-30 08:58 AM 發表
只要不是單打就可以的路過
睇完片黑白唔敢同人玩單打(li)

雙打打得太多,唔想再打~

卡聚︰
大家一齊講英文啦!
20:01:06= <さにゃえ> 有鬼佬打嚟問我十月聚個pop嘢wwwwwwwwwwwwww
20:01:22= <HF-X廢人形態(收一堆M波意聊)> 鬼佬…?
20:01:27= * さにゃえ 好突然地一路講英文一路查腦面嘅字典wwwwwwwwwwww
20:06:06= <さにゃえ> 好啦,咁樣講一講個英文電話我啲英文開始返嚟啦
20:09:44= <さにゃえ> 話說
20:09:54= <さにゃえ> 個鬼佬話會喺十月聚出現
20:11:27= <Kouji> gd
20:11:34= <Kouji> let's speak ENGLISh
20:11:55= <孤獨的滾動星> not again orz
20:15:28= <さにゃえ> not again orz <-我諗住到時搵你處理
20:15:40= <さにゃえ> 話晒你出名 (比卡人跳舞的意味)
20:15:54= <孤獨的滾動星> that sucks

nds 活動內容更新

基本上是次小型比賽目的係俾大家練習一下
等大家有充足既預備參加可能係十月尾出現既比賽(?)
( ‿‿ ) < PMA Wifi 戦 もう何も恐くない
戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦戰啦

引用:
原帖由 Deon 於 2010-9-30 23:31 發表
nds 活動內容更新

基本上是次小型比賽目的係俾大家練習一下
等大家有充足既預備參加可能係十月尾出現既比賽(?)
只可用新pm萬歲

反正連基本戰略也不想的人路過

另:
甚麼叫Miracle Shooter ?

過份的現實會令世界停滯不前
過份的理想會令社會陷於不安
須從中平衡方能讓人類進步。

494都比用 @_@ 唔係啊嗎

引用:
原帖由 電波肥鼬 於 2010-10-2 01:08 發表
494都比用 @_@ 唔係啊嗎
no.494應該係草主未進化,點解唔俾用?

我諗你想講果隻個No.係000
大丈夫だチ
其實怒啤緊你

只可用新寵..........淚目....
難道要用過關隊送死 "
(去卡聚好了)-.-"
引用:
原帖由 JKM 於 2010-10-2 01:38 發表

no.494應該係草主未進化,點解唔俾用?

我諗你想講果隻個No.係000
全國494  姐係000 剛剛上了aucy度check"....

引用:
原帖由 Fung 於 2010-10-2 01:40 發表

全國494  姐係000 剛剛上了aucy度check"....
真奇怪,一隻pm有2個no.
咁就要等大叔作個準
大丈夫だチ
其實怒啤緊你

引用:
原帖由 JKM 於 2010-10-2 01:51 發表

真奇怪,一隻pm有2個no.
咁就要等大叔作個準
某V在地區圖鑑是000,全國圖鑑是494

53 123
發新話題